Kako da ostanem vitka?

Najteže je održati smanjenu težinu

Najteže je održati smanjenu težinu postignutu mršavljenjem na početku odnosno neposredno nakon mršavljenja. Bolje održavaju postignute rezultate osobe koje broje kalorije i prate i pišu unos hrane tako da je on oko 1800 kcal/dan, ne preskaču doručak, manje od jednom nedeljno jedu brzu hranu, izlaze u restorane 3 puta nedeljno ili manje, jedu uvek istu hranu, ne prejedaju se u vreme slava i praznika i pri tom redovno vežbaju. Ako vam se sve ovo i učini zahtevnim budite sigurni da to rade svi koji drže do svog zdravlja i vitkosti. Sem toga, setite se da se, kada sve to radite, osećate neuporedivo bolje.

Ne jedemo i ne gojimo se svi isto. Tačno. I mada želimo da svi imamo isa prava na ukusan zalogaj i tako se i ponašamo, tek kada vidimo na vagi povećanje broja kilograma shvatimo da nam svima potrebe za kalorijama nisu iste. A da li ste razmišljali kolike su dnevne potrebe u kcal za lak fizički rad? Ovo je tabela za mlade. Godine koje potom slede zahtevaju da se još manje jede da bi vitkost opstala.

Muškarci 25god
Visina    kalorije
1,60m    2450kcal
1,70m    2600kcal
1,80m    2800kcal
1,90m    3000kcal

Žene 25god
Visina    kalorije
1,50m    1800kcal
1,60m    2100kcal
1,70m    2400kcal
1,80m    2600kcal

Kako da smanjim otoke

Jedan od osnovnih (možda i najboljih) „lekova“ protiv oticanja je unos većih količina vode! Neophodno vam je minimum 8 čaša vode dnevno. Izbegavajte dugo stajanje i sedenje. Umerena fizička aktivnost (šetnja) poboljšava cirkuaciju krvi, čime se eliminiše pojava otoka. Nosite ravnu obuću, a dok sedite, radite kružne pokrete stopalima. Blaga masaža je takođe delotvorna. Zadržavanje tečnosti ide zajedno sa gojaznošću, tako da smanjenje telesne težine pomaže. Iako se so okrivljuje za pojavu edema (otoka) i smanjen unos soli može da izazove isti efekat. Stoga, sledite preporuke – optimalna količina je 3g dnevno.
Boravak u bazenu (ili kadi), kao i akvabik – pomoći će vam u eliminaciji tečnosti. Dignite noge tako da se nalaze iznad visine srca i držite ih tako 10 do 15 minuta. Činite to 5 puta na dan. Diuretici samo uz konsultaciju sa svojim doktorom.

Gojazno dete raste u gojaznu odraslu osobu

To je činjenica. Pogrešno je uobičajeno mišljenje da će se „izvući kad poraste“, da je „samo krupno i jakih kostiju“ i da ne treba ništa preduzeti jer „sada dete raste i nije zdravo držati dijetu u dečijem dobu“.
Pravo vreme za uravnoteženu ishranu je još mnogo ranije započelo – u maminom stomaku. Svako treće dete u Srbiji ima prekomernu težinu ili je gojazno. Gojazna deca već sa tri godine imaju rane upozoravajuće znake srčanih oboljenja, porast holesterola i triglicerida u krvi. Povišeni krvni pritisak nije retkost u dečijem dobu. I zato je zabluda da dete ne treba da bude na dijeti.

Dobar zalogaj leči depresiju

Manjak serotonina je jedan od glavnih uzroka depresije, lošeg sna, netrpeljivosti i uznemirenosti, a za njegovu sintezu u mozgu neophodno je misliti na dobar i pravilan unos hranom ugljenih hidrata. Na svakodnevnom jelovniku trebalo bi da se obavezno nađu integralne testenine, hleb, pirinač i druge žitarice, ali prvenstveno u prepodnevnim i dnevnim obrocima. Ako ih jedete u večernjim satima, kada zbog smanjene fizičke aktivnosti nema i potrošnje kalorija, hemijski proces pretvaranja ugljenih hidrata u serotonin mogu krenuti u drugom smeru i dovesti do stvaranja masnih naslaga-sala.

Voćna salata – desert koji ne goji

Voćna salata je zdrav međuobrok ili desert. Iskoristite dostupno voće, a najbolje sezonsko. Salatu možete oplemeniti sokom od limuna, pomorandže ili limete, dodati nanu, cimet ili đumbir i ukrasiti grožđicama ili zobenim pahuljicama. Energetska vrednost 100 grama voćne salate u proseku je između 50 i 60 kcal, ali naravno da se povećava dodavanjem zaslađivača, ruma ili zobenih pahuljica. Navedena količina sadrži između 0,5 i 1 grama belančevina, između 10 i 15 grama ugljenih hidrata i između 0,2 i 2 grama masnoća.

Mahunarke sprečavaju hipoglikemiju

Pasulj, sočivo i grašak, bob, boranija pomažu da se održi nivo šećera u krvi u preporučenim granicama. Mahunarke smanjuju opasnost od hipoglikemijske krize između obroka kod osoba koje boluju od dijabetesa tip 1 i koje se leče insulinom. Taj učinak mahunarki objašnjava se sporom apsorpcijom ugljenih hidrata iz mahunarki koje ne uzorkuju nagli porast nivoa šećera u krvi već osiguravaju dugotrajan izvor energije čime se sprečava nagli pad nivoa šećera.
Osim toga mahunarke pomažu da se snizi nivo holesterola i triglicerida, što je uočeno kod zdravih osoba i kod bolesnika od šećerne bolesti. Za postizanje takvog učinka stručnjaci preporučuju tri obroka mahunarki nedeljno.

Kako reći zbogom problemima sa srcem

Paradajz je bogat antioksidantom likopenom za koji su mnoge naučne studije dokazale da smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova, kao i određenih vrsta raka. Likopena ima 8 puta više u kečapu nego u samom paradajzu. 30 g kečapa sadrži 3 mg likopena, kolika je i potrebna dnevna količina. Paradajz sazreo na letnjem suncu sadrži 12,0 – 13,6 mg/ 100 g likopena, dok zimski i prolećni, obično iz staklenika, sadrži svega 0,9 mg/ 100 g likopena. Muškarci koji konzumiraju 10 paradajza nedeljno imaju 45 % manju mogućnost oboljevanja od raka prostate, a u količini od 30 mg dnevno za 20 % smanjuje pojavu tumora želuca. Bolje iskorišćavanje likopena u crevima podstiču zdrave masti, poput maslinovog ulja. Salati od paradajza dodajte hladno ceđeno maslinovo ulje, ne više od dve supene kašike.

Šta snižava holesterol i jača imunitet

Jedan od vodećih imunostimulatora današnjice je beta glukan. Radi se o polisaharidu dugog lanca koji se u prirodi nalazi u žitaricama i gljivama a najčešće se dobija iz kvasca, slada, zobi i ječma. Svojim delovanjem pomaže kod virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija, autoimunih oboljenja, malignih bolesti, hemoterapije i zračenja itd. Ovsena kaša sadrži beta- glukan, supstancu koja snižava nivo holesterola u krvi i utiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Jabuka je bogata pektinom, koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizma. Ako u činiju s ovsenom kašom narendate jabuku s korom, zaštitićete organizam. Bilo bi idealno da ovsenu kašu jedete barem tri puta nedeljno.

Ubrzajte lenja creva

U zdravom stomaku živi više od 400 vrsta bakterija. Neke su korisne i neophodne, poput onih koje u debelom crevu sintetišu vitamin K. Druge mogu izazvati poremećaje varenja ako nadvladaju dobre, tada dolazi do nadimanja, gorušice, podrigivanja, bolova. Jogurt je probiotik koji povećava nivo dobrih bakterija u telu i tako reguliše varenje. Idealan izbor za zdrav stomak je jogurt sa probiotikom u koji je dodato laneno seme. Laneno seme je dobar izvor vlakana i veliki izvor omega-3 masnih kiselina. Dragoceno je u borbi protiv zatvora, akni, pomaže u izgradnji mišića i sagorevanju masti, pomoć je protiv depresije i artritisa. Svakog drugog jutra u 2 dl jogurta stavite dve kašike lanenog semena i smetnje s varenjem će nestati.

Oterajte umor

Ako ste stalno umorni i nemate energije treba pomisliti na anemiju i nedostatak gvožđa. Jelovnik obogatite namirnicama koje su bogate gvožđem. A da bi se to gvožđe apsorbovalo, neophodno je da jedete one koje će pomoći da se to gvožđe maksimalno iskoristi. Zato je važno da uz spanać, crveno meso i grašak, koji su prava mala riznica gvožđa, pojede i ljutu papričicu ili svežu slatku papriku. One su bogate vitaminom C koji ima ulogu u apsorpciji gvožđa iz creva. Dobar ručak je 200g graška ili spanaća sa 200g crvenog mesa uz jednu papričicu i čašu limunade sa malo meda.

Lakše kroz klimaks, bez nesanice

Ako imate jake grčeve svakog meseca pred ciklus ili jako teško podnosite klimaks, neophodno je da povećate unos kalcijuma i vitamina D. U toku nedelje pojedite bar kilogram brokolija, 400 g morske ribe i tri jajeta, i svakodnevno popite bar 400ml jogurta ili mleka. Ukoliko imate problema s povišenim masnoćama u krvi, masne mlečne proizvode zamenite onim sa smanjenim sadržajem mlečne masti. Dovoljno je da to bude do 2% mlečne masti u mlečnom napitku. Toplo mleko sadrži triptofan, aminokiselinu s prirodnim sedativnim dejstvom i kalcijumom, koji uz sva druga svojstva pomenutoj kiselini omogućava da prođe kroz čitav organizam. Ukoliko u toplo mleko dodate i kašičicu meda, miran san je zagarantovan, a par kapi mleča i propolisa će ojačati imune snage vašeg tela.

Oštriji vid – Da vas ne boli glava

Mandarine, pomorandže i šargarepa prava su riznica vitamina A koji je neophodan za očuvanje vida. Osim toga, ove namirnice sadrže enzime koji obezbeđuju dodatnu apsorpciju ovog vitamina u organizam. Idealna mera je 300 g dnevno bilo koje od ove tri namirnice. Jagode, maline i borovnice bogate su antioksidansima pa na taj način sprečavaju pojavu mrene na oku i jačaju očne mišiće. Losos je riba severnih mora koja obiluje omega 3 masnim kiselinama a one su bitne u boljem funkcionisanju mrežnice oka. Bar dva puta nedeljno unesite omega 3 masnu kiseline kroz ribu, može i belu poput haringe i pastrmke. Neki minerali takođe pospešuju zdravlje očiju, poput selena (ima ga u brazilskim orasima, kvascu i morskoj hrani) i cinka (u orašastim plodovima i pšenici). Naime, selen pomaže telu da apsorbuje važan vitamin E, a cink pomaže u absorpciji vitamina A. Bademi i banane sadrže magnezijum koji može da ublaži glavobolju. Za preporuku su i sušene kajsije, integralni pirinač ili indijski orah. Idealna doza je 50 g dnevno.

Pijte dosta vode!

Mnogi pacijenti koji su se godinama bezuspešno lekovima borili protiv glavobolje, a glavni uzrok njihovog problema leži u hroničnoj dehidraciji, to jest nedovoljnom unosu tečnosti. Zato, ako patite od glavobolje, pokušajte da primenite jednostavan lek – pijte barem litar vode dnevno, obične, negazirane vode. I čaj od đumbira je narodni lek koji može da bude efikasan u lečenju glavobolje koliko i neki analgetici, a pritom on ne ispoljava nikakva neželjena dejstva. Za otklanjanje glavobolje treba na svaka tri sata piti po pola kašičice đumbira u prahu, rastvorenog u dva decilitra vode, sve dok bol ne prestane. Ovaj lek može da se koristi i svakodnevno, u cilju prevencije, kod osoba sklonih čestim glavoboljama.

Med i šećerna bolest

Konzumiranje meda kod dijabetesa može imati dobar terapijski efekt, zahvaljujući fruktozi, mikroelementima (berilijum, mangan, kalcijum, stroncijum, barijum) i vitaminima koji zajedno deluju slično kao i insulin i stimuliraju gušteraču u proizvodnji hormona, ali je neophodno poznavati vrstu i kvalitet meda. Najprikladnije sorte su one sa većim udelom fruktoze i vitamina (bagrem, suncokret, itd). Količina uzetog meda mora biti mala, 10-15g po obroku.

• Komad dobrog kolača svakoga dana povećava depo masti za 20-30gr, što je 7-10 kg za godinu dana.

• Mala jabuka viška dnevno ( 50ccal) je 2 kg masnih naslaga godišnje.

• Da bi ste omršali 0.5 kg morali bi ste da prepešačite 50km dnevno ili da uradite 2400 sklekova.

Alkohol može menjati šećer u krvi

Umerena količina alkohola može uzrokovati porast šećera u krvi, a veća količina alkohola može smanjiti nivo šećera u krvi (ponekad do opasne zone). Alkohol iz želuca odmah ulazi u krv. Samo 30 do 90 minuta nakon konzumiranja alkohol u krvotoku postiže svoje najviše vrednosti. Zašto? Jetra ga tretira kao toksin i radi na tome da se telo oslobodi alkohola što je brže moguće. Dok se to ne desi jetra neće otpustiti glukozu u krv. Ovo uzrokuje pad glukoze u krvi. Preporučuje se ograničenje unosa alkohola na jedno piće za žene i dva pića za muškarce. Jedno piće se definiše se kao:
• 300 ml piva (150 kalorija),
• 150 ml vina (100 kalorija),
• 45 ml destilisanih alkoholnih pića (100 kalorija).

Kalijumolva so DA ili NE?

Kalijumova so se može koristiti u ishrani samo onda kada postoji smanjena koncentracija kalijuma u krvi iz bilo kojih razloga (lekovi, srčane, bubrežne, stomačne i druge bolesti). Ako su prisutne i bubrežne bolesti onda se ona može koristiti samo kod onih koje idu sa niskim kalijumom u krvi. Kalijumovu so se uvodi u ishrani kada je neophodno izbegavati natrijum u ishrani iz bilo kojih razloga, povišen krvni pritisak, otoci itd. Pažljivo i ne bez saveta lekara.

Koliko je morska so zdravija?

Neretko se smatra da je morska so zdravija od obične kuhinjske soli. Međutim obe vrste imaju natrijum i hlor u istoj razmeri pa je i efekat na zdravlje identičan. Prevelika doza natrijuma u njima povisuje krvni pritisak i pravi kardiovaskularne probleme. Što se tiče ostalih minerala u soli, morska so ih sadrži u tako malim količinama da su dovoljni samo da joj promene ukus, a nikako da zadovolje potrebnu dnevnu količinu. Kuhinjska so obično sadrži dodatak joda kako bi se sprečio njegov nedostatak u ishrani.

Belančevine i masnoće obezbeđuju sitost

Doručak je najkorisniji dnevni obrok koji se rado preskače, a preskakanje usporava vaš metabolizam i svakako ne podrazumeva da ćete tako smršati. Prvi jutarnji sati najbolje su vreme za konzumiranje masnoća, telo će ih lako iskoristiti i neće ostaviti posledice na vitkost. Zato nastojte da ustanete ranije ili ponesete ukusan doručak koji ćete pojesti najkasnije do 10 sati. Za doručak izbegavajte šećer (marmeladu, čokoladu, slatkiše, slatka peciva i peciva s kremom). Ove namirnice lako podižu nivo šećera u krvi, ali on isto tako lako i brzo pada. To će vas ubrzo učiniti ponovo gladnim. Dakle slatko NE!

Ručajte rano, to čuva mišiće

Dijete u kojima se preporučuje preskakanje ručka osuđene su na neuspeh jer takvim dijetama smanjujete mišićno tkivo a to znači da niste izgubili masne naslage i zato se kilogrami brzo vraćaju. Najbrže i najtrajnije rezultate postići ćete ako svakog dana nešto posle podneva pojedete obilan i ukusan ručak. Obilan ne tumačite kao previše, već raznovrsno.

Šta pojesti? Grilovano meso i povrće, sa šarenom salatom. Hleb vam nije neophodan. Porcija mesa koja vam je potrebna odgovara vašoj visini. Ako ste visoki 170 cm treba vam 170 g mesa. Dopušteno je crveno i belo meso, a ako jedete ribu uvećajte porciju za trećinu. Ako ne volite meso, zamenite ga tofuom (sojinim odreskom) koji je vrlo bogat belančevinama. Količina povrća i salate nije od presutnog značaja, važno je samo da povrće nije pohovano ili prženo u dubokom ulju poput krompira.

Večera mora biti lagana

To je jedini način da sprečite nakupljanje zaliha u jedinom neželjenom obliku- salu. Najbolje je uveče jesti belančevine životinjskog porekla (ribu, morske plodove ili belo meso) i zeleno povrće ili mahunarke, ali bez masnoća. Da, da ne zaboravimo i svežu salatu, začinjenu po ukusu.

Šta činiti protiv gladi

Prvi dani dijete obiluju krizama i to nije nešto što ne možete da prevaziđete. Zlatno pravilo je POVRĆE i samo povrće. Grilovano, bareno, kuvano, pečeno, sveže u obliki salata… kad god vas apetit vuče ka frižideru zavarajte ga povrćem. Nakon par dana krize postaju sve manje, apetit se gubi i vi lako odolevate obilnim obrocima.

Autor: Dr. sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.

Magazin CICA

Kako sam smršao 20 kg (Saša Filipović)

Aleksandar Saša Filipović za BGonline

Kao Blizanac sa podznakom u Ovnu savršen sam demagog i govornik. Uvek za sebe imam odlične izgovore. Veliki sam hedonista, ali pod viškom hedonizma prodavao sam i svoj nervozu i stres koji su se manifestovali tako što sam krišom noću od samog sebe lizao kao sladoled krem sir i fetu ili proždrljivo jeo čvarke

Životni moto mi je bio: ”Bolje da se iživljavam nad stišnjenom šunkom nego nad saradnicima sa kojima radim”. Ali, u svemu tome krila se i prikrivena depresija, strah od hiperinflacije da se više ne ponove sirotinja i glad. Jer, to se začelo u devedestim kada su mi i majka i otac kao pripadnici nekadašnje srednje klase u velikim trgovinskim firmama ostali i bez posla i bez prihoda. Ali su i kao takvi verovali u svog sina i finansirali njegove studije u Beogradu. Od straha od bede tamanio sam po deset vrućih mekika koje sam osvežavao hladnim pivom –”pipa beton”za moj metabolizam. Postao sam novinar.

U divnom poslu je i gomila stresa. U svemu tome gosti koji neće da se odazovu, gomila pogrešnih direktora i urednika koji su hteli da uđu u istoriju tako što su mislili da je super da ugase i unište jednu karijeru i jednu emisiju. Ne znam zašto su to radili. Imali su svu vlast ovog sveta a ja samo svoj brend i svoje ime i prezime. Kada sam zbog stresova završavao na vrelom pomfritu i brzoj hrani, kilogrami su se lepili. Došao sam tako do 118 kg, lupanja srca, oticanja, gihta. Jednom su mi noge toliko otekle da nisam mogao da odšetam ni dvadeset metara do kioska da kupim novine. Nesanica me je ubijala, postajao sam ovisnik o društvenim mrežama, ovisnik o hrani kao o nekom poroku. Samo sam jeo, jeo i jeo…

Srce mi je toliko lupalo, lekovi nisu pomagali. Pogledao sam moje dete i pomislio da li treba da odem sada kod Svetog Petra kad sam mu najpotrebniji i … doneo odluku.

Odluka kao i sve velike odluke u životu se desila slučajno. Na jednom događaju sretoh našeg prosavljenog trubača Dejana Petrovića. Pošto sam naravno kao buca imao i sklerozu, smatrao sam da nije blam ako mu se nisam javio jer sam mislio da je to njegov mlađi brat. Ali, to nije bio njegov mlađi brat. To je bio Dejan Petrović sa nekih trideset kilograma manje. Pitao sam ga u čemu je tajna njegovog uspeha. Uputio me na doktorku Tatjanu Mraović specijalistu higijene i dijetologa sa VMA. Pozvao sam ih u goste i napravio intrigantan ”Tabloid”. Posle dva meseca skupio sam hrabrost da se javim doktorki.

Od tada počinje moja psihološka i fizička promena. Doktorka Tanja je probala sa mnom tri vrste dijete i promenu mog načina zivota. Shvatio sam da ne postoji čarobni štapić, već mora da se promeni stil i način života. Uvideo sam da kad idem na posao ne moram da utrčavam u pekaru ili u prodavnicu zdrave hrane, da se dnevno ne može jesti pet velikih tanjira kokica ili kilogram jabuka. Teško i polako počeo sam sa menjanjem svojih navika.

Sa instant dijetama mi nikad nije uspevalo. Na tom putu video sam gledateljku koja je bezobrazno prebirala po mojoj potrošačkoj korpi i govorila mi kako je ova ili ona namirnica kancerogena. Suviše sam lepo pionirski vaspitan pa sam zaboravio da odbrusim nepristojnoj gospođi da je njeno ponašanje idiotsko. Morao sam da se pravdam prodavačici u supermakretu zašto uzimam 20 grama salame umesto 450 grama, zašto uzimam po 30 gr lešnika, badema, zašto sam zapeo da nađem tu skušu ili lososa…

U prvim danima sam patološki bio opsednut hranom, pa sam morao da odem i do svoje psihoterapeutkinje da joj pričam o jelu. Tri psihijatra su pobegla od mene pošto sam toliko lepo pričao o hrani da nisu mogli da izdrže seanse sa mnom.

Tog dana, a bio je četvrti mesec mog programa kada sam stavio sliku iz Vodica na fejsbuk, sa postom ”Pao je 20. kg ali nikada neće Kadinjača” dobio sam 568 lajkova. Do tada je moj rekord bio 250 lajkova.

Shvatio sam da ljudi vole pobednike, da vole pozitivne priče. Hvala svim ljudima koji su tek tada primetili i pohvalili da sam tek sada “pravi”, da sam se prepolovio i da im više ne izgledam otečeno. Hvala im što mi nisu govorili da se ”tovim ko pajček” u vremenima kada sam tada zaista tako izgledao. Hvala onim dušebržinicima koji žive u strahu da ću previše smršati, te hvala i onima koji lansiraju priče o tome da sam bolestan.

Hvala na pitanju, zdraviji sam nego ikada.

Mlađi nego ikada.

Pun sam pozitivne energije.

Možda sam nekome naporan što stalno postavljem slike na kojima se vidi kako se menjam.

Ali, ljudska podrška je moja stimulacija. Ne mogu sam. Ja sam tv lice i trebaju mi aplauzi.

Program mršavljenja je toliko težak i ne postoji čarobni štapić. Živim na 1500 kalorija dnevno. Ponekad i prekršim. Na primer, danas sam pojeo parče pice. U Sarajevu pojedem i deset ćevapa iako je doktorka rekla pet! Ali, ja teram po svom. Svaki dan šetam do posla i natrag. Nekad prošetam i po dvadeset kilometara dnevno. Nisam lud. Ako me vidite kako idem ulicom i pevam šlagere…Čolu, Ljupku, Zlokićku… to je meni umesto teretane… Od kako sam počeo da pišem kolumnu za BG online to je za mene antistres.

Uštedim i po koju crvenu za nepotrebnu psihoterapiju i teretanu. Ostane i koji dinar više za zdraviju salatu, neki avokado, ananas…

Nema čarobnog štapića. Postoji samo princip: 5 obroka dnevno, obavezne užine i veoma su važne količine.

Nema zlatne ribice. Nema čarobne dijete, niti čarobnog napitka.

Promena je nama i u našoj glavi. Svako ko me bude pitao kakva je to dijeta odmah odgovaram da nema univerzalne formule, već samo promene stila života. Kašika se jednostavno mora probušti! Svaki r učak posle ovog programa biće vam veliki praznik. Svako kršenje programa biće ”slatki greh”.

Imam cilj- da izgledam kao onda kada sam počeo, kao novinar na NS plusu daleke 1996. godine. Ali, ne jurim rezultat, već jurim zdravlje. Često menjanje konfekcijskog broja mnogo košta. Sreća da imam sjajnu stilistkinju na televiziji. Cilj mi je da koji dinar sačuvam za koju dobru kvalitetnu namirnicu. A imam i još jednu dobru stimulaciju. Urednica BGonline-a Branka Gajić me tokom svake posete Beogradu vodi na lignje u “Konobi kod Goce i Renata”. A vodila me je i na lazanje u Veneciji. Posebno kad je zadovoljna tekstom. Nadam se da je BGonline ovog puta zadovoljan i da ću dobiti tri puta lignje. I pohovane i na zaru i punjene.
Za ovakav iskren tekst.

Vaš “mršavko” Saša Filipović

Foto: Olga Mišković/ Fabrika fotografa
Preuzeto sa: Bgonline.rs

YouTube Tabloid – 11.01.2015.

Dejan Petrović: Promenio sam život iz korena

Dok priča o tome zašto sa suprugom Brankom i ćerkom Jovanom ne želi da napusti rodno Užice, majstor trube Dejan Petrović opisuje kako je za samo pet meseci uspeo da smrša trideset kilograma u čemu su mu veliku podršku dale upravo dve najvoljenije dame

09.11.2014. 16:48h
Dejan, Branka, Jovana Petrović, foto: Aleksandra Dulanović

Rođeni Zlatiborac kom su u krvi zvuci trube Dejan Petrović (29) najsrećniji je kada vreme provodi sa suprugom Brankom (36) i ćerkicom Jovanom (7) s kojima je porodični dom svio u rodnom Užicu na obali Đetinje. Iako važi za jednog od naših najuspešnijih muzičara, nije se odrekao svog porekla i nekih starih navika, pa ukoliko vas put nanese na Kokin brod ili Radojinsko jezero vrlo je verovatno da će te ovog trubača sresti sa pecaroškim štapom u ruci. To što je u poslednjih godinu dana iz korena je promenio neke životne navike rezultiralo je time da izgubi 30 kilograma, a među one na čije odricanje danas ni ne želi da pomisli jeste selidba sa porodicom u Beograd.

– Ne znam ni šta bih rekao tim povodom. Jutros sam sa dečkom koji me vozi kolima krenuo iz Užica, i tokom puta sam sve vreme odgovarao na mejlove, pa nisam ni siguran jesmo li došli Ibarskom magistralom ili preko Topole. Naravno, neminovnost je da ću se jednog dana porodično preseliti u Beograd, a samo je pitanje vremena kada će se to desiti. Pokušavam da što je više moguće odložim taj trenutak, jer je Užice grad koji mnogo volim i u kojem žive moji prijatelji i porodica. Verujem da je manja sredina mnogo bolja za odrastanje moje ćerke Jovane koja je prošlog meseca krenula u školu – priča Dejan, ponosan na vaspitanje koje je poneo iz svoje kuće, a kojim kao roditelj danas rukovodi.

– Način na koji stasava i lekcije koje tokom detinjstva nauči u svojoj porodici, u mnogome definišu čoveka u nekim zrelijim godinama. Prema drugarima sa kojima sam odrastao isto se ophodim kao što sam to činio i u osnovnoj školi. Kako se ponašam u Užicu i u svom selu, tako se ponašam i u Beogradu. Ne dozvoljavam da me neke nove životne okolnosti promene. Lepo je rekao roker Zoran Kostić Cane: Biti isti, biti poseban, biti samo svoj! Iskreno, najviše se i odmorim u prirodi, tako da kada imam vremena idem pecam na Kokinom brodu ili Radojinskom jezeru, a mojim prijateljima koji tamo žive nije važno da li je neko došao s nekim novim audi A8 ili sa starim jugom koralom – govori Petrović, koji je u poslednjih nekoliko meseci drastično smršao i skoro potpuno promenio svoj fizički izgled.

– Ima već deset godina kako želim da svoj fizički izgled dovedem u red. Ko nije imao problem sa kilažom, teško će da shvati o čemu govorim. Gojaznost je ozbiljan porok, baš kao što su i cigarete. Lepo kažu kako je najvažnije da čvrsto donesete odluku i budete istrajni – kaže muzičar i opisuje kako je sve počelo.

– Bio sam kod drugara, inače frizera, i primetio da je smršao. Preporučio mi je dr Tanju Mraović sa VMA, a ja je danas, posle svega što je za mene učinila, ubrajam u listu mojih prijatelja koji su mi pomogli u životu. Novi režim ishrane i životne navike započeo sam u martu i do avgusta izgubio sam trideset kilograma – zadovoljno ističe Dejan i priznaje da mu u početku, kada je doneo tu odluku, nije bilo lako.

– Prvih petnaestak dana bili su mi katastrofalni. Najteže je bilo da usvojim sva pravila i prihvatim ih, a potom i psihički prevaziđem tu prvu, najveću prepreku. Izgovora za neuspeh je mnogo i svi možemo da se izvlačimo na ritam života, posao, putovanja i slične probleme. I sam sam to radio, ali kao što već rekoh, najvažnije je da se suočite sami sa sobom i donesete čvrstu odluku. Ove godine sam se izborio sa kilažom, a tokom naredne nameravam da ostavim cigarete, za šta ću takođe potražiti pomoć stručnih lica i prijatelja – kroz osmeh nastavlja muzičar, čije je zdrave navike posebno pozdravila njegova supruga.

– Branka je sve vreme bila uz mene, a moj napredak u mršavljenju prvenstveno joj je drag zbog mog zdravlja, jer višak kilograma sa sobom nosi i brojne zdravstvene rizike. Nekada se oboje umorimo od posla i svega što sa sobom nosi moja profesija. Ipak, ona je u startu znala čime se bavim, za koga se udaje, kakav je moj horoskop i u šta se zajedno upuštamo. Trudim se da moja bude poslednja u kući, pa bar uvek na kraju nekog dogovora kažem: Važi draga! Branka je ta koja nadomešćuje moja odsustva od kuće kada je reč o našoj naslednici, a ja sam tata koji se trudi da je razmazi. Zbog toga smo Jovana i ja veoma često na meti Brankinih kritika. Jovana je sada prvi razred i velika je, mada deca danas sazrevaju daleko brže nego što je to bio slučaj sa mojom generacijom. Verujem da još nije svesna čime se ja bavim, a trudiću se da tako što duže ostane. Neću dozvoliti da moja profesija na bilo koji način utiče na njeno odrastanje, zbog čega smatram da je za nju trenutno daleko prikladnija manja sredina. Naravno, kao i svaki otac malo strahujem od njenih tinejdžerskih godina koje predstoje. Voleli bismo da imamo još dece, ali postati roditelj nije isto kao i zakazati kafu s nekim. Najbolje stvari uvek se dese same – iskren je Dejan koji se sa svojim orkestrom uveliko priprema za veliki solistički koncert 13. novembra u Sava centru na kom će svojoj publici predstaviti i novi album Truba Libre.

– Novi album je u pravcu pesme Vrtlog, koja je naša lična karta. Tu smo dali sebi potpunu slobodu sviranja i aranžamana kada je reč o duvačkom orkestru. Osam dana nakon zvanične promocije, našoj publici u Sava centru odsviraćemo nove pesme. Prvi deo koncerta biće posvećen našoj autorskoj muzici, a drugi deo obradama pop i rok standarda koje mi volimo da slušamo i sviramo. Bio nam je cilj da promenimo svest ljudi o tome da trubači sviraju samo čočeke sa juga, izvorne pesme i narodna kola. Čini mi se da smo uspeli u time da spojimo opanke i starke. Na naše koncerte dolaze ljubitelji trube, ali i oni koji ne vole klasične trubače – zaključuje Dejan, koji ne može da sakrije ushićenje pred zakazano druženje sa publikom u Beogradu.

Piše: Danilo Mašojević
Preuzeto sa: www.story.rs

YouTube Tabloid – 11.01.2015.

Kako sam uspeo da smršam 20kg

Kada je srce počelo ozbiljno da preskače, a bol u zglobovima bivao sve jači, znao sam da pod hitno moram da se rešim suvišnih kilograma. Vrlo brzo sam shvatio kolikoje u tom višku kilograma bilo potisnute depresije i stresa”, objašnjava Aleksandar

Odavno je poznato da novinarski posao spada u kategoriju najstresnijih, što je na svojoj koži osetio i Aleksandar Filipović, urednik i voditelj emisije „Tabloid”. Tokom dve decenije duge karijere uživao je u poslu koji radi, ali brige i stresa nije nedostajalo. Trebalo je održati rejting, izboriti se sa urednicima, izaći na kraj s gostima među kojima je bilo i onih koji jednostavno ”zaborave” da se pojave na snimanju, preživeti s platom koja često nije bila adekvatna uloženom trudu. Potisnute strahove i nezadovoljstva Aleksandar je kompenzovao hranom, a takav način života rezultirao je povećanim brojem kilograma, koji su ozbiljno ugrozili njegovo zdravlje. Pre nešto manje od godinu dana odlučio je da okrene drugi list i započne novo poglavlje u svom životu. U tome je i uspeo!

Pre godinu dana objavili ste rat kilogramima! Šta je bila kap koja je prelila čašu?

Imao sam ozbiljne zdravstvene probleme: visok krvni pritisak, srčane tegobe, giht, oticao sam, nisam mogao da napravim nekoliko koraka a da se ne umorim. Šećer mi je bio u granicama normale, ali sam zbog neredovne ishrane imao variranja na dnevnom nivou. Mnogo sam se znojio. Bio sam kao barometar, osetio bih svaku promenu vremena. Ignorisao sam sve te simptome dok me jednog dana nije probudilo lupanje sreca koje je teško rečima opisati. To me je trglo i nateralo da se zapitam: „Filipoviću, hoćeš li da budeš zdrav i da potraješ svom detetu ili nećeš?”. Znao sam da je krajnje vreme da nešto preduzmem.

Kome ste se obratili za pomoć?

Jednom prilikom sreo sam našeg proslavljenog trubača Dejana Petrovića. Nisam ga prepoznao i, u maniru rasejanog Blizanca, jednostavno sam ga zaobišao. Deki se toliko podmladio i prolepšao da sam mislio da je to njegov mlađi brat. Preko njega sam uspostavio kontakt sa dr Tanjom Mraović sa VMA. Gostovala je sa Dejanom u ”Tabloidu”, pričali smo o tome da li su dijete u revijalnoj štampi dobre. Posle emisije mi je trebalo dva meseca da skupim hrabrost i posetim je u ordinaciji. Pre toga sam, u stilu emisije koju radim, otišao kod Lee Kiš, omrsio se raznim đakonijama i javno saopštio da ću za pet meseci biti vidno drugačiji. To je bilo 27. februara. Do sredine jula smršao sam 20 kilograma.

Iz kojih razloga ste se našli u situaciji da se borite s viškom kilograma?

Loše životne navike, nedisciplina, preteran unos kalorija, nedovoljna fizička aktivnost… Vrlo brzo sam shvatio koliko je u tom višku kilograma bilo potisnute depresije i stresa – to su svi oni gosti koji su me nervirali, to su svi moji ratovi s urednicima, to su posledice turbulentnog života u Srbiji.

Koju ste lekciju iz programa dr Mraović ste prvo savladali?

Jesti manje i povećati fizičku aktivnost. Dovoljno je pojesti jednu jabuku, a ne deset. Ne jede se kilogram badema, nego 50 grama. Gomilanju kilograma doprinelo je i to što sam, iskren da budem, duže vreme bio lenj da se pokrenem. Rešio sam da se aktiviram. Stavio sam slušalice na uši, pustio hitove Jasne Zlokić i Ljupke Dimitrovske i krenuo da špartam ulicama Novog Sada i pevam iz sveg glasa. Istina, neki bi rekli da sam se ”dernjao” (smeh). U početku je moja šetnja trajala 20 minuta, sad mogu da hodam i tri sata bez ikakvog napora. U procesu mršavljenja sam se podmlađivao, prolepšavao, dobijao novu energiju. Efekti promena prvo su bili vidljivi na licu, a zatim i na telu.

Jesu li promene vidljive i u zdravstvenom kartonu?

Apsolutno. Tegobe su nestale: nemam lupanje srca, nisam otečen, u odličnoj sam fizičkoj kondiciji. Kao duboko intelektualni tip ne volim teretanu, užasavam se trčanja – čak i na traci. Volim plivanje i brzu šetnju uz šlager pesme. Formu sam popravio bez radikalne fizičke aktivnosti.

Kako izgleda vaš režim ishrane.

Doktorka i ja smo promenili tri ili četiri režima ishrane dok nismo došli do idealnog za mene. Ja sam čovek koji ne može da živi po zadatom jelovniku, moja psiha ne podnosi presinge bilo kakve vrste. U okviru kalorijskih vrednosti organizovao sam jelovnik koji podrazumeva tri glavna jela i dve užine. U toku dana mogu da pojedem tri parčeta integralnog hleba. Doručkujem musli sa jogurtom ili parče dvopeka sa ajvarom. Za prvu užinu pojedem neku voćku, a za drugu badem ili lešnik (30 do 50 grama). Za ručak je obavezno povrće: recimo bećar paprikaš i belo meso. Salate jedem u neograničenim količinama. Večera je lagana: testenina s posnim sirom, riba… Umesto sokova pijem vodu s limunom, mnogo čaja, kafu. Ujutru popijem sok od ceđenog voća.

Organizam je promenio svoj pH, detoksikovao se! Više mu ne prija teška hrana, ne podhosi slavske gozbe i „krkanja”

Sta ste izbacili izjelovnika?

Ne jedem masno, pohovano, pečenja… Ne pijem gazirana pića. Ako mi je gušt, pojedem pirošku ili roštilj, parče pice ili lazanje, ali to je sve ređe. Organizam je promenio svoj pH, detoksikovao se i više mu ne prija teška hrana, ne podnosi slavske gozbe i ”krkanja”.

Da li je bilo momenata kada ste hteli da odustanete?

Bilo je. Najlakše sam sprovodio program u hotelima s pet zvezdica, u Turskoj i Grčkoj, gde mi je sve bilo nadohvat ruke. Sklon sam da odustanem kad sam moram da pripremam hranu, jer tempo novinara nije prilagođen ulozi „očajne domaćice”. Ranije sam na putu do posla navraćao u pekare ili po pljeskavicu, a sada tačno znam u kojim marketima ili restoranima mogu da nabavim hranu koja se uklapa u moj jelovnik.

Promena kilaže uzrokovala je, verovatno, i promene u garderoberu.

Spao sam na dvoje pantalone i dve trenerke. Pre neko veče sam obukao sako iz 1996. godine, koji sam sačuvao u ormanu. Ne mogu vam opisati koliko sam bio ponosan. Za emisiju, srećom, imam stilistkinje. Kažu mi da sam do sada promenio dva konfekcijska broja. Kolege sa TV Vojvodina ogromna su mi podrška, kad god dođem na snimanje, nagrade me aplauzom. Kažu da su fascinirani rezultatima koje sam postigao.

Koliko ste ljudi motivisali da krenu vašim putem, znate li?

Ljudi vole da vide lepe, mršave i zgodne. Ali, pre svega, vole pobednike. To što sam izgubio 20 kg i povratio zdravlje smatram svojom velikom pobedom, mogao bihje porediti sa tim što sam „Tabloid” održao u vrhu gledanosti pune dve decenije, a pritom sam ostao dosledan svojim stavovima i uređivačkoj politici. Nisam podlegao trendu i neukusu. Ljudi me konstantno zaustavljaju na ulici, mnogi su mi slali poruke na Fejsbuku, a sve u želji da saznaju kako sam se izborio sa kilogramima. Shvatio sam da moj slučaj nije usamljen, da je ovo problem sa kojim se suočava veliki broj ljudi. Ovaj program je jedan od najiskrenijih poduhvata u mom životu, uradio sam to zbog sebe, a ne zbog nekog PR-a i naslovnih strana.

NE MENJAJTE SAMO JELOVNIK VEĆ I NAČIN RAZMIšLJANJAPitali smo Aleksandra da li se plaši jo–jo efekta: „Nema šanse da se vratim na staro. Kao što sam rekao: moj organizam se promenio! Ali, promenila se i moja psiha, odnosno način razmišljanja. Ranije sam nervozu smirivao čvarcima i stišnjenom šunkom. Nisam imao drugi ventil: ne pušim, ne pijem, nemam poroke. Morao sam negde da se izduvam” i rešenje sam našao u hrani. Zahvaljujući programu koji sprovodim, naučio sam mnogo toga o sebi, ali i o tome kako da sebi ugodim a da mi to ne ide na štetu. Proces mršavljenja ne može se siliti, organizam funkcioniše u ritmu koji njemu odgovara, u skladu s tim može se očekivati napredak, ali i stagnacija. Ja sam svoj cilj ostvario: ušao sam u sferu zdravlja. Zdrav sam, zadovoljan i srećan. Imam 48 godina, a osećam se kao tinejdžer.“

Eva Čubrović

Hrana kao lek – Januar 2016.

Filipović je skinuo 20 kg, a njegova doktorka otkriva kako

Aleksandra Filipović je za godinu dana uspeo da smrša dvadeset kilograma. Poznati novinar i voditelj kaže da mu je prelomni trenutak za promenu bio kada je dobio lupanje srca, oticanje, visok pritisak, giht i veliku prikrivenu depresiju koju je mimikrirao svojim hedonizmom. Kaže da je i ranije pokušavao da skine kilograme, ali bezuspešno.

– Moja istorija je istorija propalih dijeta. Niko sa mnom nije imao uspeha kao doktorka Tanja Mraović. Tajna je što je ona provalila moju ličnost. Žao mi je što nije psihić i terapeut jer mi treba i takva jedna osoba. Nisam uspeo ni sa jednim trenerom, ni sa jednim preparatom. Pio sam sve i svašta, a samo je ona bila uspešna sa mnom. Ona je fantastičan psiholog. Toliko zna o ljudskoj psihi, vrlini i manama drugih ljudi. O hrani i kalorijma zna apsolutno sve, ali njena psihološka podrška je nešto najbolje što sam ikada u životu dobio od nekoga. I pravi je lekar i izuzetno stroga, ali ume i da pohvali – priča Aleksandar dodajući da mu je najteže bilo da se drži strogih jelovnika, pa su tek iz trećeg puta napravili idealan jelovnik za njega.

Kaže da mu taj režim ishrane savršeno odgovara

– To je najbolji jelovnik koji je demokratski jer ja biram hranu u skladu mog posla i tempa života. Najteže mi je bilo što je u mom okruženje bilo puno ljudi koji su mislili da neću uspeti. A pravih prijatelja je bilo malo, ali su oni i “skuvali čorbu” za svog druga. Kroz ovaj program naučio sam najviše o ljudima – ističe Aleksandar.

Ipak, poznati dijetolog dr Tanja Tatjana Mraović sa Aleksandom Filipovićem ima još planova.

– Jeste sredio liniju, ali ići ćemo još. Čovek je prezaposlen i ima dovoljno razloga da ne uspe u nekom režimu koji ja savetujem a to je da se jede na 2-3 sata određena količina hrane koja se sprema na specifičan način. Sve te razloge mi smo anulirali i on je pokazao da to može. Aleksandar je za 12 meseci oslabio 20 kilograma. Pa, neka me neko ubedi da proces mršavljenja nije mnogostruko brži od procesa gojenja. Apsolutno nije poremetio zdravlje i sada fantastično izgleda.

A tajna mrišavljenja ne postoji, važna je samo zdrava ishrana

A sličnu životnu priču imala je i britanska glumica Liza Rajli, ali i Nikolina iz Beograda

– Ne postoji ništa na tržištu što može meni da olakša priču da nekome pomognem kada je mršavljenje u pitanju, uz pomoć tableta. To uopšte nije zdravo. Bila bih vrlo srećna da mogu da propišem 3 x 1 tabletu i mi bi tu završili priču. Ne, to ne postoji i neće skoro postojati. Ubrzati metabolizam, na veštački način, znači poremetiti zdravlje a to je jedini način da nešto postignete ako ste recimo, u tim tabletama, dobili sredstvo za čišćenje ili neki diuretik. To su sve kratkotrajni procesi. Na primer, ukoliko izgubite 2-3 litra u toku 2-3 dana, oni će se brzo vratiti. Prava mera je promena koja traje – kaže dr. Tatjana Mraović.

Zena Blic
31. 03. 2016
Dafina Dostanić