Detoksikacija organizma

Ljudski organizam poseduje sopstveni mehanizam za detoksikaciju, ali kako živimo u izuzetno toksičnom vremenu, našem telu je potrebna pomoć da se detoksikuje. Teška hrana i neaktivnost mogu da dovedu do neravnoteže u telu koje često stvara osećaj zapušenosti. GRAZIA vam predlaže jednodevan način ishrane koji će pomoći telu da se pročisti

29.10.2012
Detoksikacija organizma

Iako se sezona kupaćih kostima završila, na iskušenju ste da se, u cilju brzog gubitka telesne težine odlučite za neki preparat za detoksikaciju i mršavljenje, ili da svoje doze dnevnih kalorija unosite u obliku šejkova sa niskim procentom masti? Međutim, kao što svi dobro znamo, ne postoji brzo mršavljenje, niti bilo kakvo brzo rešenje u tom smislu. Međutim, ono što možete da uradite za svoje telo jeste da primenite ishranu za detoksikaciju organizma koju nam je za magazin GRAZIA preporučila nutricionistkinja Dr Tatjana Mraović, dijetolog sa VMA. “Umesto raznih preparata za detoksikaciju, pravilna ishrana je svakako najbolji način da se oslobodite toksina i sprečite dalji unos istih. Ovaj način ishrane primenjuje se samo jedan dan i sami možete da odlučite kada ćete ga primeniti. On realno znači gubitak metaboličkog viška vode, po kojeg grama masnih naslaga i subjektivnog zadovoljsta koje donosi uravnotežena ishrana. Osećaj da ste splasnuli je neizostavan, a garderoba će vam ležernije stajati. Veći gubitak kilograma u kratkom vremenskom intervalu nije zdravstveno opravdan, zato je najbolje da lagano skidate svaki kilogram”, ističe Dr Mraović. Još jedan trik koji možete da primenite jeste da u toku 10 dana, tri puta primenite ovu ishranu i na taj način izgubite 2 kg.

Dnevna kura detoksikacije, koju možete sprovesti jedan dan u nedelji kada želite. Za početak pijte dva litara vode dnevno kako biste isprali organizam i izbacili toksine.

Doručak: čaša hladne vode natašte, 200 ml jogurta i zeleni čaj sve do 10 h

U 10 sati: časa limunade i 250 ml jogurta do 12 h

U 12 sati: 100 g voća

Ručak: čorba od povrća (kupus, praziluk, tikvice, šargarepa…), kuvano povrće sa maslinovim uljem, 25 g integralnog hleba i jedna jabuka

U 17 sati: 1 grejp

Večera: tanjir čorbe od povrća, salata od jednog paradajza, krastavaca, paprike i čen belog luka, 25 g hleba

U 21 sat: jogurt, 25 g integralnog hleba

Pre spavanja: šolja biljnog čaja (ruzmarin, kamilica, nana)

Autor: Dr. sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.

Preuzeto sa: www.grazia.rs