Korak po korak do željene težine

Opet ste odustali od dijete? Bila je naporna i nije davala rezultate? Uz Vitine savete, lakše ćete sprovesti u delo odluku o gubljenju kilograma.

Svako ko je bar jednom bio na dijeti poznaje skoro neizdrživ osećaj vučje gladi, koji često prati dijetalan način ishrane. Ipak, potrudite se da izdržite. Bez obzira da li pokušavate da smršate zdravom ishranom ili vežbanjem, motivacije za istrajnost nikada nije previše. Pomoću Vitinog teksta, saznajte kako ćete najlakše ostati dosledni u sprovođenju programa dijete i kako dijetu možete da učinite manje stresnom i neprijatnom.

Da li vam sledeće rečenice zvuče poznato? Prvi kilogrami su se otopili, vežbanje vam je zabavno, a i farmerke su vam postale broj prevelike. Ali, posle prvih uspeha, jezičak na vagi kao da je zapeo i već se nekoliko dana ne pomera s mesta. Malo nedostaje pa da bacite peškir. Ali, nemojte to da učinite! Radije poslušajte preporuke stručnjaka nutricionista i trenera. Uz malo dobre volje, uspećete da savladate napade gladi i ne posustanete pred izazovima koji vrebaju sa svih strana.

1. Za početak, ne postavljajte sebi neostvarljive ciljeve. Odaberite dijetu koja nije previše zahtevna ni iscrpljujuća i koju lako možete da uklopite u svoj način života. Dakle, izbegavajte režime ishrane koji traže neobične namirnice i dugotrajno pripremanje. Osim toga, ne smete zaboraviti da vaš organizam mora da dobije sve sastojke koji su mu potrebni za normalno funkcionisanje.

2. Dokumentujte proces mršavljenja. Fotografišite se u punom stasu pre nego što počnete s dijetom, i fotografiju zalepite na frižider. Slikajte se ponovno posle dva meseca i tu sliku, poređenja radi, zalepite uz prvu. Pogledajte šta se promenilo. Na kojim su se mestima otopili masni jastučići? Koja mesta su još kritična? Videćete koliko ovaj jednostavan psihološki trik motiviše. Sigurno će vam pomoći da lakše prebrodite teže trenutke i nađete dodatni podsticaj za mršavljenje.

3. Vodite dnevnik ishrane i vežbanja. Svaki dan zapišite šta ste i koliko pojeli – od doručka do večere. Tako ćete, u svakom trenutku, imati dostupan pregled, pa ćete videti gde još ima prostora za poboljšanje. Isto važi i za sportske aktivnosti: zapišite trajanje i vrstu fizičke aktivnosti i, po mogućstvu, izračunajte potrošene kalorije. Pri tom nemojte varati, jer vas zavaravanje udaljava od ostvarenja cilja.

4. Napravite spisak pre odlaska u kupovinu. Mudro sastavljena lista najbolji je saveznik u dijeti. Kupujući samo ono što ste isplanirali i zapisali kod kuće, u prodavnici nećete doći u iskušenje da kolica natrpate slatkom i masnom hranom. Tako ćete frižider napuniti samo zdravim namirnicama, pa u slučaju iznenadnog napada gladi. nećete doći u iskušenje. Poseban savet: nikad u kupovinu namirnica nemojte da idete gladni.

5. Pazite na redovnost i sitost od obroka. Jesti pet manjih obroka dnevno svakako je bolje nego dva velika, jer na taj način nivo šećera u krvi uglavnom ostaje uravnotežen. U protivnom, dolazi do naglih oscilacija i izlučivanja velikih količina insulina. Kao rezultat, javlja se iznenadna i jaka glad, a sav višak hrane odlazi u masno tkivo. Važno je ne jesti premalo, jer se tada organizam prebacuje na «program štednje», usporavajući metabolizam, što izuzetno otežava sagorevanje kalorija.

6. Unos tečnosti je obavezan i gotovo da deluje čudotvorno. Kad smo pod stresom, često pogrešno tumačimo žeđ kao glad. Zato uvek prvo popijte čašu vode, koja će delimično napuniti želudac. Opšte je pravilo da tokom dana treba konzumirati dva do tri litra tečnosti – vodu, mineralnu vodu, biljne čajeve. Tečnost ne samo da razbuđuje i popravlja raspoloženje nego i vraća zategnutost koži. Ako vam predstavlja problem da pijete toliko tečnosti, poslužite se malim trikovima: na primer, na radni sto stavite čašu vode, pa pre i posle svakog telefonskog razgovora popijte nekoliko gutljaja. Ili zapisujte šta ste i koliko popili!

7. Nema razloga da zbog odlaska na neku proslavu ili poslovni ručak odustanete od svog plana ishrane. Ako ste pozvani na ručak u restoran, nema razloga za brigu. U svakom restoranu možete da naručite ribu ili nemasno meso na žaru s povrćem kao prilogom, i jednostavnu salatu čiji dresing možete sami da iskombinujete. Proslave, na primer rođendanske, mogu biti prave zamke za osobe koje su na dijeti. Posebno budite oprezni sa šampanjcem, tortom i ostalim kolačima! Ako ste ipak preterali, sledeći dan preskočite večeru i ubacite dodatne termine za vežbu.

8. Kad, uprkos najboljoj volji, ne možete da se odbranite od iznenadne želje za slatkim, nemojte uzimati čokoladu. Želju možete da ugasite i sa manje kalorija nego što mislite. Uzmite suvo voće – kajsije, smokve ili šljive. Ono je takođe slatko, ali i zdravije od raznoraznih slatkiša, jer sadrži samo voćni šećer. Ako ipak ne možete bez čokolade, uzmite onu s više od 70% kakaa, jer sadrži zdrave flavonoide s antioksidacijskim delovanjem.

9. Pronađite sport koji vam najviše odgovara. Fizička aktivnost mora da predstavlja uživanje i zabavu, jer će samo tako postati deo vaše svakodnevice. Upravo je to preduslov za postizanje željenog efekta na duge staze. Potpuno je svejedno da li se radi o plivanju, hodanju ili vožnji bicikla, važno je da u tome uživate i postižete blagotvorno delovanje na telo.

10. Važno je ispucati se u sportu i rekreaciji. Osim postizanja bolje kondicije i smanjivanja stresa, prednost fizičke aktivnosti je i u tome što smanjuje apetit. Naime, hormoni koji se pri fizičkoj aktivnosti izlučuju (na primer, adrenalin) smanjuju osećaj gladi i podižu raspoloženje.

11. Sami pred sobom lako ćete naći izgovor da ne odete na rekreaciju. Ali, kad se trenira udvoje, teže je naći izgovore. Dogovorite se s dobrom prijateljicom ili partnerom za zajedničko vežbanje. Oni će vam pomoći u motivaciji i olakšati borbu protiv mogućih izgovora za neodlazak na vežbanje.

12. Ako želite trajno da smršate i od dijete imate dugoročne pozitivne efekte, morate da budete uporni. Nije uspeh naglo izgubiti veliki broj kilograma – naprotiv, zdravim mršavljenjem smatra se nedeljni gubitak od oko pola kilograma. Dakle, postepenom promenom navika u ishrani nadmudrićete organizam i osloboditi ga suvišnih kilograma. To je jedina tajna trajnog uspeha!

13. Nagradite se za svoje uspehe u mršavljenju. Postavite sebi međuciljeve (na primer, izgubiti prvih pet kilograma) i počastite sami sebe kad ih postignete. Odaberite ono što vas najviše raduje, odlazak na masažu ili kod frizura, kupovina novih cipela i slično. Savet: nemojte svakodnevno stajati na vagu, to samo nepotrebno frustrira.

Svakome njegova dijetaUniverzalno uspešne dijete nema. Planove ishrane, kažu stručnjaci, treba prilagoditi pojedincu, da odgovara njegovom životnom stilu, navikama ishrane i zdravstvenom stanju. Dijeta pomoću koje je uspešno smršala vaša prijateljica, vama uopšie ne mora da odgovara.
Naravno, uz svaku redukcijsku dijetu potrebno je paziti na životne navike (pušenje, alkohol), biti fitički aktivan i češće kontrolisati težinu, rad srca, nivo šećera i holesterola u krvi.Bilje pomaže

Korak po korak do zeljene tezine

Mnoge biljke su, zahvaljujući svom sastavu, korisne u procesu mršavljenja.

• Pospešuju potrošnju kalorija
– Grejp: kora grejpa sadrži sinefrin, supstancu koja podstiče oslobađanje masti i njeno sagorevanje.
– Zeleni čaj: sadrži tanin i flavonoide, koji podstiču metabolizam masnoća i iskorišćenje telesne energije.
– Guarana: sadrži kofein koji ubrzava metabolizam ćelija i otpuštanje masnoća iz tkiva.
• Dreniraju, pospešuju izlučivanje vode i toksina
– Komorač: ima diuretsko delovanje, poboljšava rad bubrega i probavnog sistema.
– Celer: sadrži flavonoide, pomaže procese pročišćavanja, oslobađa toksine nakupljene u organizmu.
– Ječam: poboljšava apsorpciju korisnih supstanca i poboljšava probavu.
• Pročišćavaju
– Cikorija: deluje na bubrege i jetru, poboljšava njihove funkcije pročišćavanja.
– Mate: olakšava izlučivanje toksina i nepotrebnih supstanca iz organizma.

Za rezultate je potrebno napraviti dobar plan i sprovoditi ga

Autor: Dr. sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.

Vita 2007.