Lepota dolazi iznutra

Na koži lica jasno možemo pročitati nedostatke u svakodnevnoj ishrani

Od previše duvanskog dima, ten gubi sjaj, a zbog nedovoljnog unosa vode i svežeg voća i povrća i koža dehidrira.

Inspirisan naukom o ishrani, ekspertski tim „Garnijera“ nedavno je održao predavanje o važnosti zdravih navika u životu svake dame. Tom prilikom doktorka Tatjana Mraović, nutricionista, istakla je da je naša koža upravo ogledalo zdravstvenog stanja našeg organizma i da je glavni pokazatelj kvaliteta hrane koju jedemo.

– Kvalitet kože ne zavisi samo od godina i načina života, odnosno životnog stila, već i od naše svakodnevne ishrane. Na koži lica možemo pročitati nedostatke u svakodnevnoj ishrani i neke slabosti našeg stila života. Od previše duvanskog dima, na primer, ten gubi sjaj, a zbog nedovoljnog unosa vode i svežeg voća i povrća i koža dehidrira. Zato je uravnotežena ishrana izvrstan preparat za vašu lepotu-kaže dr Mraović i dodaje da je pored redovne nege neophodno znati da se ćelije kože neprestano obnavljaju i da ovaj proces veoma zavisi i od sastojaka koje hranom unosimo u organizam.

– Svako naše stanje, raspoloženje, pa naravno i ono što jedemo vidi se na našem licu.

Naš zadatak je da, kako ishranom tako i negom, koži vratimo sjaj, elastičnost i mladalačku blistavost, a zato su potrebne esencijalne masne kiseline, minerali, vitamini, proteini i voda, kao i hranljive kompleksne kreme. Neka hrana ne bude samo jelo, već vaš životni stil! – poručuje dr Mraović.

Koža je najvidljiviji organ ljudskog tela koji služi za eksteroceptivni senzibilitet i kao zaštitni omotač od štetni spoljnih uticaja fizičke, hemijske i biološke prirode. Pored toga, ona izlučuje otpatke metabolizma u vidu znoja, stvara odbrambena tela i zahvaljujući svojoj bogatoj vaskularizaciji ima važnu ulogu u termoregulaciji organizma. Hranljive materije u namirnicama jesu belančevine, masti i šećeri ili ugljeni hidrati (one daju organizmu energiju za rad), a zaštitne materije su vitamini, mineralne soli i voda. Ne može se reći koji su sastojci važniji, vitamini ili masti, belančevine ili šećeri. Osobe sklone aknama trebalo bi da izbegavaju masnu, prženu hranu i slatkiše. Veoma je korisno ponekad uzimati malo kvasca zbog kompleksa vitamina Be. Za bolji izgled kože, naročito masne i grube, preporučuje se u prvom redu smanjena količina šećera i soli iz hrane, kao i minimum jakih začina. Ne samo za svež izgled kože nego i za izgled čitavog tela, pa i za opšte raspoloženje, pronađite nekoliko dobrih recepata zdrave ishrane. Držite se one stare dobre poslovice da“čovek ujutro treba da jede kao kralj, a uveče kao siromah“i blistaćete od glave do pete.

Autor: Dragana Rodić
Preuzeto sa: www.glas-javnosti.rs