Održana panel diskusija “Ishranom do zdravlja”

Panel diskusija „Ishranom do zdravlja“ održana je 27.01.2011. u Privrednoj komori Srbije.

27.01.2011.

Stručnjaci su govorili o pravilnoj, izbalansirsanoj ishrani koja je u skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije, značaju funkcionalne hrane za dobrobit opšteg stanja organizma, glavnim faktorima koji utiču na nastanak gojaznosti, metaboličkom sindromu, kao i značaju pravilnog načina ishrane, kontrole telesne težine i fizičke aktivnosti za ostvarenje bolje radne sposobnosti.

Na skupu su govorili Mr sci. med. Jelena Gudelj Rakić, specijalista higijene i magistar ishrane na Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dr Tatjana Mraović, specijalista higijene – dijetolog, Vojnomedicinska akademija, dr Maja Nikolić, Medicinski fakultet u Nišu, Institut za javno zdravlje Niš i prim. dr Branka Konstantinović Birovljev, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata.

 

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beogada „PLAVI KRUG“ je pozvano da učestvuje i podrži unapređenje informisanosti stanovništva i promociju principa pravilne ishrane, kao i prevenciju gojaznosti, koja predstavlja faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih oboljenja.

Posetioci skupa su bili veoma zainteresovani za rad Udruženja „Plavi Krug“ i prevenciju nastanka dijabetesa. Izvršeno je 45 merenja šećera u krvi. Kod jedne osobe je pronađena povišena vrednost od 11.9 mmol/l. Ova osoba je i ranije znala da ima povišen nivo šećera u krvi, ali do sada nije poslušala savet lekara da smanji težinu, niti je otišla na pregled kod endokrinologa. Upućena je na dalje pretrage.

Preuzeto sa: www.diabeta.rs