Oprez: Voćne dijete uništavaju organizam

Poznata kao Banana devojka, jedna Australijanka zapanjila je svet dijetom u kojoj jede samo voće, najviše banane.

24.05.2014. 15:48

Ana V. Marković | Foto: Shutterstock

Lekari pak tvrde da je ovo skandalozan način ishrane i dijeta koja direktno ugrožava zdravlje jer se njome ne unose masti i belančevine neophodne organizmu, a može izazvati i brojna teška oboljenja.

– Voćne dijete dostigle su krajnost i fascinantno je koliko su danas žene sklone žrtvovanju da bi smršale. Poslednjih godina u modi je sve više miksovanje voća, ali i povrća koje se pretvara u sok. Ovaj način ishrane je prerastao u fanatizam, a ono što zabrinjava jeste to što se u procesu miksovanja hrane, njenog fizičkog uništavanja, gubi i veći deo vitamina – objašnjava dr Tatjana Mraović, dijetolog na Institutu za higijenu na VMA.

Brzo gubljenje kilograma, naglašava, nije uvek i gubljenje sala. – Dijete od povrća ili voća služe da tope kilograme uz veliku žrtvu organizma, ali se kod njih takođe javlja takozvani jo-jo efekat. Čim se promeni ishrana, kilogrami se vraćaju, i to višestruko. Voće je voda puna vlakana, vitamina i minarala, ali nema masti ni belančevina koji su organizmu neophodni – kaže dr Mraović.

Organizmu, posebno mladom čiji je razvoj još u toku, neophodni su i ugljeni hidrati.

– Masti su nam svima potrebne svakodnevno i u ishrani dnevno treba da ih bude minimum 30 odsto jer su izvor dobre energije. Trošimo kalorije iz ugljenih hidrata i iz masti, kojih u voću nema, a belančevine su gradivna energija neophodna za regeneraciju tkiva, a posebno za rast ako su u pitanju deca – kaže doktorka.

Prema njenim rečima, najviše zabrinjava psihološki odnos prema hrani koji imaju mlade devojke s viškom kilograma.

– One koje su još u periodu razvoja moraju da znaju da nema rasta, razvoja ni normalnog hormonskog statusa bez unosa masti u organizam. Kada žele da promene ishranu, moraju se uvek posavetovati s doktorom, dijetologom. Moraju naučiti da prepoznaju prevaru u ponudama televizijskih reklama i modnih časopisa. Takođe, nije zdravo ni preterano vežbanje u teretani, posebno ako piju samo sokove, jer lako mogu da kolabiraju – kaže dr Mraović i dodaje da voće povećava apetit, pa ljudi sami sebe muče jer, kada unose voće, organizam više traži hranu.

  FIZIČKE POSLEDICE VOĆNI DIJETA– Anemija
– Malaksalost
– Nedostatak gvožđa
– Poremećaj funkcije organa
– Slabljenje vida
– Prevremeno gubljenje menstrualnog ciklusa
– Oštećenje reproduktivnih organa
– Smanjuje se kvalitet kože
– Gubitak kose
– Poremećaj crevne flore
– Lošije varenje
– Dijareja, mučnine
– Bolovi u stomaku, nadimanjaPSIHIČKE

– Depresija
– Neraspoloženje

Dijete i stresSvako igranje s dijetama i često menjanje ishrane stresira organizam.

– Dovodi ga u stanje odbrane prema narednim dijetama. To znači da, ako smo samo jednom gubili težinu na način koji nije lekarski propisan, onda će naš organizam odbiti da mršavi sledeći put. Dogodiće se da neko drži dijetu, ali ne mršavi. Organizam se tako brani, to je prirodna reakcija tela – objašnjava dijetolog.

Obavezan unos kalorija svakodnevnoUgljenih hidrata 50 odsto
Masti 30 odsto
Belančevina 20 odstoMasti su izvor dobre energije potrebne za rast, razvoj, hormonalni status
Belančevine su gradivna energija potrebna za regeneraciju tkiva i za rast
Voće sadrži vlakna, minerale, vitamine

Autor: Dr. sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.

Preuzeto sa: zena.bloc.rs