Ishrana
U poslednjih pet decenija u ishranu smo uneli više promena nego u poslednjih pet vekova! O njoj se nikada nije više pisalo i slušalo, nikada više niste „znali“, i nikada više obolevanja u vezi sa neadekvatnom ishranom nije bilo.
Emulgatori, konzervansi, zaslađivači, pojačivači ukusa… Aditivi su jedan od glavnih elemenata svakog procesa obrade namirnica. Pesticidi, mikotoksini… potreba za detoksikacijom, organski proizvedenom hranom, genetski ne modifikovanom… i STRAH. Strah od hrane sa jedne strane i neumerenost u jelu sa druge. Količine unete hrane su višestruko veće o ovom veku, prisutna je potpuna neumerenost, a svesnost o tome ne postoji.
Ako i poželite da potražite bolji zalogaj, u potrazi za „zdravom hranom“, „light“ proizvodom ili proizvodom bogatim vlaknima, bez glutena, bez laktoze… zaboravljamo na ukupnu nutritivnu vrednost onoga što jedemo.
Uravnotežena ishrana zapravo su dobro kombinovane namirnice. Tradicionalna jela, koja se, nažalost, sve manje jedu, sadržavala su sve sastojke koji su telu osiguravali potrebnu energiju i olakšavali držanje težine pod kontrolom: testenina sa sosom od povrća, griz, orašasto voće, mahunarke, pirinač. Za razliku od tih jela, današnja moderna i često previše rafinirana hrana prebrzo ulazi u krv i remeti prirodne procese tela, deluje na centar za sitost koji se nalazi u mozgu i na gušteraču koju podstiže na izlučivanje insulina.
Ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma i bolesti proisteklih iz lošeg hranjenja, potrebno je prvo uspostaviti kontrolu nad centrom za sitost. Na tom putu vam stručna pomoć postaje neophodna.
Nepodnošenje mlečnog šećera-laktoze
Laktozna netolerancija je posledica deficita laktaze, enzima za varenje laktoze, šećera koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Simptomi...
Read MoreInsulinska rezistencija
Insulin je hormon koga proizvode β ćelije Langerhansovih ostrvaca pankreasa. Njegova osnovna uloga u organizmu je da kontroliše metabolizam ugljenih...
Read MoreIntolerancija hrane
Da li ste i na šta osetljivi? Nekada, nekoliko sati posle obroka osećate mučninu, lice vam obliva hladan znoj, tresu...
Read MoreSlatko i još slađe, ali dokle…
Više šećera u ishrani od onoga koliko nam je potrebno narušava zdravlje, remeti metabolički sklad, pospešuje apetit i vodi u...
Read MoreDijabetes, bauk pod kontrolom
Promenom životnih navika moguće je sprečiti šećernu bolest, odgoditi i preduhitriti hronične komplikacije od kojih su neke zaista teške. U...
Read MoreHranom do zdravlja, masno je slasno
Život bez masti u ishrani nije moguć. One su izvor esencijalnih masnih kiselina koje naš organizam ne može sam da...
Read MoreOpsednutost zdravom ishranom
Ortoreksija ili opsednutost zdravom ishranom još uvek nije službeno uvrštena na listu medicinskih poremećaja. Iako je podstaknuta željom da se...
Read MoreIshranom do dobrih gena
Nije novina a da hrana leči, i da je njen uticaj na zdravlje veliki. Koliko je ta uloga velika potvrđuju...
Read MoreBolest kraljeva i hedonista
Na učestalost pojave ove bolesti, pored nasledne sklonosti, nesumnjivo utiču navike u ishrani. Gotovo potpuni nestanak gihta u I i...
Read MoreSnizite pritisak ishranom
Naučite kako da oborite pritisak, to je moguće! Opustite se i smanjite napetost - Birajte mlečne proizvode sa sniženim procentom...
Read MoreProduktdetails isbn 978-3-411-81704-7 https://ghostwriter-hilfe.com/ erscheinungsjahr 2014 marke duden format pdf ähnliche produkte im shop trainingsklausur mathematik 6.