Google Search

OSLABILA 17 kg za 7 MESECI i tako pobedila anemiju, regulisala šećer


  

Iskustva pacijenata ana radosevic

  ANA RADOŠEVIĆ (44) iz Beograda

   Do treće trudnoće nisam znala šta znači imati problema sa viškom kilograma. Uvek sam bila vitka, čak sam posle prva dva porođaja ubrzo povratila liniju. Međutim, treću trudnoću sam morala da održavam i pet meseci sam provela u krevetu. Plazma keks i mleko su mi bili omiljena hrana. Posle porođaja situacija se samo pogoršala. To je bilo u vreme bombardovanja i, što od nervoze i straha a što iz ljubavi prema hrani, ja sam nastavila da se prejedam. Nemam šta da krijem, jela sam kad god i šta god da sam stigla! Ipak, najviše sam uživala u slatkišima. Kad se radilo o eurokremu, ledenim kockama ili čokoladi, jednostavno nisam imala meru. Tako sam i dobila 36 kg viška.

   Sedam godina sam tako živela. Izbegavala sam da se slikam, jer nikako nisam želela da imam „uspomenu“ na svoju debljinu. U jednom trenutku mi se sve smučilo i rešila sam da držim dijetu. Zapravo, odlučila sam da se izgladnjujem. Tako sam sa 90 kg došla na 85. Međutim, tek tada su nastali problemi. Postala sam anemična, a šećer mi je bio na gornjoj granici. Jako loše sam se osećala, bila sam malaksala, nisam imala snage ni za šta. Kad se sada setim, ni sama ne znam kako sam uspevala da se izborim sa troje dece i kućnim obavezama. Na nagovor supruga sam otišla kod dijetologa dr Tatjane Marović. Pretpostavljala sam da je anemija došla kao posledica loše i nezdrave ishrane i odlučila sam da se obratim stručnom licu za pomoć.

  Saveti dr Mraović su mi pomogli

   Samo prvih deset dana mi je bilo teško da se priviknem na nov režim ishrane. Posle je sve išlo glatko. U prvom mesecu sam oslabila 4,4 kg i to je bio fantastičan rezultat. Mnogo mi je značilo što sam uvek mogla da pozovem dr Mraović i posavetujem se sa njom. Jednom prilikom sam u panici uletela kod nje u ordinaciju, jer sam pojela parče torte. Mislila sam da je to kraj sveta. Ona se nasmejala i pitala me koliko parčića sam pojela pre nego što sam počela da držim dijetu. Jedno ne može da naškodi. Poenta je samo da naučim kako da utrošim višak kalorija koje sam unela. Tako smo se dogovorile da počnem da se bavim nekom fizičkom aktivnošću. Odlučila sam se za šetnju i tu mi je najstarija ćerka mnogo pomogla. Svake večeri je sa mnom pešačila od 6 do 8 km i bodrila me.

  Ostvarila sam svoj cilj

- Uz dijetu koju mi je dr Mraović prepisala, za četiri meseca sam popravila krvnu sliku i regulisala nivo šećera u krvi. Problem je, dakle, bio u hrani. Kada sam sredila zdravlje, ostalo je još samo da doteram liniju. Postavila sam cilj i za sedam meseci sam ga ostvarila. Kad sam stala na vagu, nisam mogla da verujem da imam 68 kg. Bila sam presrećna! Konačno sam mogla da obučem usku majicu, suknju ili pantalone i da budem zadovoljna svojim odrazom u ogledalu!

  Kako bez slatkiša?

- Kad mi je dr Tanja mi je prepisala dijetu, moje prvo pitanje je bilo: „A slatkiši?“ Bilo mi je nazamislivo da ih potpuno izbacim iz ishrane. Međutim, kad je zdravlje u pitanju, sve se može. Režim ishrane se sastojao od šest obroka i bilo je jako važno da se nijedan ne preskoči. Takođe, iznenadilo me je što su skoro sve namirnice, osim direktnog šećera, uvrštene u jelovnik. Hleb mi je bio dozvoljen, 50 g za doručak i isto toliko za večeru. Za ručak je bila obavezna čorba, a jelovnik se uglavnom sastojao od posnog mesa, ribe, povrća i voća. Sve se spremalo na maslinovom ulju i dijeta je vrlo podsećala na mediteransku ishranu, na kojoj sam odrasla jer sam rodom iz Zadra. Zbog anemije sam morala da jedem i crveno meso.

  Bolje 0,5 kg lubenice nego 3 baklave!

   Prošle su četiri godine od kako sam povratila zdravlje i doterala liniju zahvaljujući režimu dr Mraović. Iako se u međuvremenu nisam ugojila, rešila sam da ponovo idem kod nje, da još malo smršam. Već sam u godinama kada hormoni počinju da „rade“ i želim na vreme da sprečim da se, kao i većina žena, ugojim u menopauzi. Plan mi je da skinem još jedno 4 kg, čisto da se obezbedim na vreme. A sada će mi sigurno biti lakše da se nosim sa dijetom, jer sam promenila stav prema hrani. Sad mi je draže da pojedem pola kilograma lubenice, nego tri baklave!

   Kada sam sredila zdravlje, ostalo je još samo da doteram liniju. Postavila sam cilj i za sedam meseci sam ga ostvarila. Kad sam stala na vagu, nisam mogla da verujem da imam 68 kg.

Preuzeto sa: Magazin „CICA“

Tekst: Maja Gašić

^ Vrh strane ^
* Index * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©