Google Search

Leto, vreme opuštanja i...


    Ono što raspiruje našu strast - afrodizijak. Reč afrodizijak u nama budi pomisao na male, ukusne poslastice koje nam golicaju stomačiće i podstiču naš seksualni apetit. Pitate se da li u tome, zaista, ima istine?

Afrodizijak - ono sto raspiruje nasu strast

   Stvarnost ili zabluda

   Svako od nas je čuo za famoznu reč afrodizijak. Ako zavirimo u neki od rečnika, pronaći ćemo ozbiljnu definiciju koja nam objašnjava da je to „bilo koji od raznovrsnih oblika stimulacije za koji se smatra da izaziva seksualno uzbuđenje“. Postoji tendencija da se ovi oblici stimulacije svrstaju u dve grupe: (1)psihološke ili spoljne, koji mogu da budu vizuelni, dodirni, mirisni, čujni, i (2)unutrašnje, koje su sastavni deo hrane, alkoholnih pića, narkotika, medicinskih preparata. Uprkos postojanju literature i dugogodišnjem interesovanju za unutrašnje afrodizijake, skoro da ne postoji naučna studija o ovoj temi. Naučna istraživanja su ograničena na povremena testiranja narkotika ili hormona u lečenju muške impotencije. Mnogi od autora su skloni da ovu temu obrađuju na nenaučni, više tradicionalni način. Iako su naučnici sumnjičavi u tom pogledu, vekovima zadovoljni parovi se zaklinju u čarobnu moć ovih zalogaja. Naše je mišljenje da, kao i kod mnogih drugih stvari, to zavisi samo od nas.

   Zbog čega se misli da hrana budi strasti?

   U davna vremena, pravljena je razlika između materije koja je povećavala plodnost nasuprot one koja je, jednostavno, uvećavala samo sekusalni nagon. Jedna od ključnih stvari davnih vremena bila je ishrana. Hrana nije bila lako dostupna kao što je to slučaj danas. Neuhranjenost izaziva smanjenje seksualne želje, kao i redukciju plodnosti.

   Hrana koja je imala anatomiju semena ( lukovice, jaja) smatrana je pokretačem seksualne energije. Na neke vrste hrane gledalo se kao na stimulans zbog njihove fizičke sličnosti sa genitalijama.

   Vrapci - svete ptice

   Skoro sve kulture posvećuju deo svog folklora seksu, a omiljena tema su afrodizijaci u hrani. Kako je na ovu vrstu hrane gledano sa simpatijama, možemo videti na dokumentima (kod starih Grka još u 1. veku nove ere). Afrodita, boginja ljubavi u grčkoj mitologiji, smatrala je vrapce svetim pticama zbog njihove „ljubavne prirode“ i zbog toga ih je dodavala raznim ljubavnim jelima.

   Jestivi afrodizijaci

   Mnoge vrste hrane imaju afrodizijačka svojstva zbog svog prirodnog izgleda. Jaja i kavijar nas podsećaju na reproduktivne organe. Asparagus, banana, crni luk, šargarepa, ostrige, takođe nas podsećaju na genitalne organe i zato su, u mnogim kulturama, okarakterisane kao erotska hrana.

   Nije dokazano da bilo koja od ovih namirnica ima te kvalitete, ali ako one utiču na nas tako što verujemo da nam bude želju za seksom, postoje šanse da je to, zaista, tako.

   Kulinarski erotski rečnik

   Anis

   Veoma popularan afrodizijak kod mnogih naroda, koristi se u mnogim nacionalnim kuhinjama. Za njegova svojstva znali su još stari Grci i Rimljani, koji su verovali da anis daje posebnu snagu. Smatrali su da sisanje njegovog semena povećava seksualnu želju.

   Avokado

   Acteki su avokado nazivali “Ahuacuati”, što u prevodu znači “drvo testisa”. Ovaj stari narod je plod koji visi u paru, na drvetu, podsećao na testise kod muškarca. Ovo ukusno voće svojim sastavom odiše čulnošću. Služite ga u kriškama, uz dodatak malo ruzmarina i svežeg zelenog bibera.

   Ananas

   Bogat vitaminom C, koristi se u homeopatskim tretmanima kod impotencije. Dodajte ga slatkom napitku od ruma kao ukusan preludijum za početak večernje strasti.

   Badem

   Vekovni je simbol plodnosti. Smatra se da njegov miris podstiče strast kod žena. Probajte da poslužite marcipan u obliku voća radi posebnog uživanja posle večere.

   Banane

   Cvet banane ima čudesan falusni oblik i delimično je odgovoran za popularnost banane kao afrodizijaka. Jedan islamski mit priča da su Adam i Eva, pošto su podlegli iskušenju jabuke, počeli da skrivaju svoju nagost lišćem banane, a ne smokve. Sa praktičnije strane, banana je bogata kalijumom i B vitaminom potrebnim za proizvodnju hormona koji utiču na buđenje strasti.

   Bosiljak (slatki bosiljak)

   Za njega se govori da stimuliše sekusalni nagon i pomaže kod plodnosti. Takođe se smatra da stvara osećaj blagostanja tela i duše.

   Brokola

   Veruje se da seme mnogih biljaka iz porodice kupusa utiče na porast virilnosti. U slučaju brokola to je više mit, stvoren da bi ljudi jeli ovo gorko povrće.

   Beli luk

   Kažu da žestina belog luka podstiče seksualne želje. Budite sigurni da ćete i vi i vaš partner podjednako učestvovati u tome. Beli luk je korišćen vekovima za lečenje svega, od običnog nazeba do srčanih oboljenja. Naš savet: uživajte u testenini sa blagim sosom od belog luka.

Afrodizijak - ono sto raspiruje nasu strast 2

   Borova šišarka

   Cink je najvažniji mineral potreban za održavanje muške potencije, a šišarke su bogate cinkom. Šišarke su korišćene za stimulisanje libida još u srednjem veku. Poslužite kolačiće od šišarki sa tamnim espresom kao desert.

   Vanila

   Veruje se da miris i ukus vanile povećava žudnju. Po predanju Totona, starog naroda koji je živeo na istočnoj obali Meksika, vanila je nastala tako što se mlada kćerka plodnih meksičkih boginja, ne mogavši da se, zbog svoje božanske prirode, uda za mladića po imenu Toton, pretvorila u ovu biljku da bi ga učinila srećnim i zadovoljnim dok je miriše. Napunite visoke čaše šampanjacem do vrha i dodajte vanilu.

   Vino

   Čaša-dve vina može da uveća romantičnu igru. Vino opušta i pomaže stimulisanju naših čula. I samo ispijanje vina može da bude jedno erotsko iskustvo. Sladite vaše oči bojom ove tečnosti. Mazite čašu, naslađujte vaše usne ukusom. Ali, obazrivo! Prekomerna doza alkohola činiće vas pospanim za romansu posle večere. Umerena količina vina može da bude “okidač”, ali, veće količine izazivaju suprotan efekat.

   Kafa

   Kofein je dobro poznat stimulans, ali, upamtite, ako ga previše konzumirate, postajete umrtvljeni. Pijte u količinama crnu kafu u posebnim šoljama. Kafa stimuliše i telo i dušu, pa je zato treba služiti tokom cele noći.

   Korijander

   Knjiga “Arapske noći” priča o trgovcu koji 40 godina nije imao dece, pa je bio podvrgnut lečenju kuvanim biljem koje je uključivalo i korijander. Knjiga je stara preko 1000 godina, a istorija korijandera kao afrodizijaka datira još i dalje u istoriji. Za korijander se takođe znalo da je korišćen kao stimulans za poboljšanje apetita.

   Med

   Mnogi lekovi u starom Egiptu bili su bazirani na medu, uključujući tu i lekove za sterilitet i impotenciju. Srednjovekovni zavodnici nudili su svoje partnerke medovinom, fermentisanim napitkom napravljenim od meda. Ljubavnici su na svom mednom mesecu pili medovinu i time bi, verovalo se, zaslađivali brak.

   Maline i jagode

   Izvanredna hrana kojom ćete rukom hraniti vašeg ljubavnika. Obe voćke prosto mame na ljubav, a kako i ne bi kad se u erotskoj literaturi pominju kao voćne bradavice. Takođe, oba voća su bogata vitaminom C i veoma su pogodna za slatke deserte.

   Ostriga

   Dobre stare ostrige kliše za za sve vrste afrodizijaka Ostrigu su kao afrodizijak koristili još Rimljani u 2. veku nove ere, kao što se pominje u satiri rimskog satiričara Juvenala. On je opisao razvratna ponašanja žena posle halapljivog ispijanja vina i konzumiranja “džinovskih ostriga”. Kao prilog tome služi hipoteza da ostriga podseća na genitalije žene. Pošto seksualni apetit, pre svega, polazi iz glave, ostrige imaju psihološki uticaj na libido. One su, inače, veoma hranljive i bogate cinkom, čiji nedostatak izaziva impotenciju kod muškaraca. Cink takođe kotnroliše nivo progesterona, koji ima pozitivan uticaj na libido.

   Smokva

   Raspolućeni plod smokve asocira na ženski polni organ, a tradicionalno se smokva smatra seksualnim stimulansom. Muškarac koji lomi otvorenu smokvu i jede je ispred svoje drage, ima jak seksualan naboj. Servirajte sveže smokve u činiji sa hladnom vodom, kao što je to rađeno u Italiji i, naravno, jedite ih prstima.

   Senf

   Veruje se da stimuliše sekusalne žlezde i povećava želju. Pripremite file-minjon za dvoje sa senfom i sosom od bibera i kukuruza.

   Tartufi

   Grci i Rimljani su smatrali da su retko dostupni tartufi
   afrodizijak. Njihov miris, kažu, stimuliše i čini osetljivom kožu na dodir.

   Čokolada

   Acteki su se odnosili prema čokoladi kao prema “hrani bogova”. Čokolada sadrži supstance za koje se smatra da deluju kao neuroprovodnici. Čokolada sadrži više antioksidanata (enzima za prevenciju kancera) nego što ga ima u crvenom vinu. Tajna za buđenje strasti je kombinacija ovo dvoje: Popijte čašu “kabernea” sa parčetom crne čokolade radi potpunog čulnog uživanja.

   Šargarepa

   Još jedan dobar razlog za konzumiranje šargarepe, pored već poznatih, jeste verovanje da je ona stimulativna za muški rod. Šargarepa falusnog oblika vezivala se za stimulativnu moć još iz davnih vremena i bila je u upotrebi kod prvih kraljevstava na Bliskom istoku kao pomoć pri zavođenju. Bogata je vitaminima i betakarotinom. Da li ste onda, za parče kolača od šargarepe?


   Vita 2008.

^ Vrh strane ^
* Home. * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©