Google Search

Analgetici iz prirode - 10 zelenih saveznika protiv bola


    Homeopatija, fitoterapija, prirodna medicina nudi niz dobrih rešenja za ublažavanje bolova različitog porekla. Šta možete odmah da preduzmete da biste ublažili bolove?

Analgetici iz prirode - 10 zelenih saveznika protiv bola

   Iznenadna zubobolja, ukočen vrat, glavobolja... Nema osobe koja nije osetila povremene bolove, bilo da je reč o trenutnom probadajućem bolu ili blagom, ali neprijatan bol može da potraje i nekoliko dana. O kakvom god bolu da je reč, ljudi najčešće prvo uzimaju analgetike ili antiupalne lekove koji su među najprodavanijima u svetu. Ali, prekomerna i dugotrajna upotreba tih lekova može da bude štetna za zdravlje i da prouzrokuje razne probleme, od blagog gastritisa do ozbiljnih poremećaja u radu jetre. Zato, ako želite da smanjite upotrebu lekova, a ipak izbegnete i ublažiti bolove, okrenite se prirodnim metodima lečenja. Homeoterapija, fitoterapija pomoći će vam da pobedite bol na prirodan način. Ali, važno je da naučite da prepoznate signale koje vam šalje telo da biste znali šta vam je tačno potrebno.

  

1. Glavobolja zbog tenzije

   Reč je o tipičnoj glavobolji izazvanoj stresom, ali ako se pojavi tokom godišnjeg odmora, uzrok može da bude i promena navika. To se često događa osobama koje žive vrlo intenzivnim tempom kad se odjednom suoče s dugim slobodnim danima, ispunjenim dokolicom i opuštanjem.

   Nagli pad nivoa hormona stresa prouzrokuje neravnotežu koja pak izaziva bol u glavi, a to je ono što se poslovnim ljudima događa kad dođe vikend. U nekim slučajevima, bol prolazi tek za 3-4 dana, koliko je organizmu potrebno da se privikne na novi ritam. Zato, idealan godišnji odmor protiv tenzijske glavobolje ne bi trebao da bude ispunjen lenčarenjem, već zabavom i kretanjem.

   • Hitna pomoć

   Ako bol pritiska predeo slepoočnica i praćen je pritiskom u očima, imate potrebu da budete u zamračenom i tihom prostoru, odgovarajuće rešenje je Belladonna 12 C (5 granula svaka 2 sata), sve dok se simptomi ne povuku.

   • Ako bol na popušta

   Uzmite tinkturu Salix albe: 34-45 kapi tri puta dnevno. Ali, budite oprezni jer sadrži prekursore salicilne kiseline, materiju koja je prisutna i u aspirinu i koju treba izbegavati ako ste na nju alergični. Možete da uzmete i Tanacetum parthemium Tn u istoj dozi: sprečava lučenje serotonina, neuroprenosnika odgovornog za čulo bola.

   • Cvet koji pomaže

   Kad imate osećaj da vam se oko glave steže obruč, pravi izbor su Agrimony (turica) i Cherry Plum (crvenolisna šljiva): 2 kapi svakog cveta razređene u vodi 4 puta dnevno. Ti cvetovi omogućavaju postizanje mentalnog stanja koje će vam pomoći da se odmah osetite bolje.

  

2. Zubobolja

   Vruće je i sparno vreme, a u takvim uslovima se češće javljaju i zubobolja ili gingivitis. To se može dogoditi baš u najnezgodnijem trenutku, na primer, usred letovanja ili na putovanju, ali postoji i objašnjenje zašto se takvi problemi češće javljaju leti: na visokim temperaturama povećava se prokrvljenost tkiva u usnoj duplji, desni otiču i postaju osetljivije i lako dolazi do nadraženosti. Zato mali karijes, koji je tokom zime prošao nezapaženo, odjednom može da počne da izaziva bol. Uz to, stres zbog putovanja i promene ishrane na godišnjem odmoru mogu da prouzrokuju pojavu afti. Kako izbeći te male neprijatnosti? Povećana konzumacija voća i povrća poboljšava probavu i sprečava nakupljanje otrova koji doprinose stvaranju lezija na desnima.

   • Hitna pomoć

   Arnica 6 C (10 kapi 5 puta dnevno) leči upale i ublažava bolove. Protiv afti isperite usnu duplju tinkturom biljaka Calendula (neven) i Plantago maior (trputac), kad osetite potrebu, uzmite po 10 kapi od svake razređene u vodi.

   • Da se ne bi ponovilo

   Za prevenciju karijesa, uzmite tinkturu Equisetum arvense (poljska preslica): 30 kapi 3 puta dnevno tokom nekoliko meseci, a taj ciklus ponovite 3 puta godišnje.

   • Cvet koji pomaže

   Po 2 kapi Elma (brest) 4 puta dnevno pomoći će vam da povećate prag bola i dobijete snagu da se odlučnije suprotstavite svim problemima i nelagodnostima.

  

3. Bol u vratu

   Klimatizovan vazduh leti je neprijatelj br. 1 vašeg vrata. Klima u autumobilu pruža svežinu tokom vožnje, ali ako je ne podesite pravilno, može da prouzrokuje prehlađenost. Da biste izbegli bolove u vratu, nemojte naglo da prelazite iz toplog u hladan ambijent uključujući odmah klima-uređaj na maksimum. Postepeno rashlađujte unutrašnjost automobila: ako je napolju 35 C, dovoljno je podesiti klimu na 27, s ventilacijom na minimalnoj jačini i uz zatvorene prozore, jer mešanje spoljnog i unutrašnjeg vazduha može da prouzrokuje ukočenost vrata.

   • Hitna pomoć

   Za ublažavanje bola preporučuje se Aconitum 12 C (5 granula svaka 2 sata) u kombinaciji s tinkturom Salix albe (bele vrbe) 45 kapi 3 puta dnevno.

   • Ako bol ne popušta


   Ribes nigrum (crni ribiz) mg1 Dh: 35-45 kapi 3 puta dnevno.

   • Cvet koji pomaže

   2 kapi Gorse (štipavac) 4 puta dnevno ispuniće vas vitalnom energijom potrebnom da podnesete bol, ali i da ukočenost popusti. To je Bachov cvet koji vraća nadu i tera pesimizam i rezigniranost.

  

4. Upala krajnika, grla...

   Ako je grlo vaša slaba tačka, upale krajnika, upala ždrela i promuklost verovatno su vaši česti pratioci, a leti su ti problemi posebno neprijatni. Zašto se javljaju? Učestao bol u grlu znak je oslabljenog imunološkog sistema, a uzrok može da bude manjak C vitamina (kivi, jagode, agrumi), vlaga i česti nagli prelazi iz toplog spoljnog prostora u klimatizovane unutrašnje: sve to slabi imunitet i pogoduje razmnožavanju virusa i bakterija. Prvo pravilo protiv upale krajnika je presvlačenje u suv kupaći kostim posle svakog kupanja i izbegavanje tuširanja hladnom vodom na plaži.

   • Hitna pomoć

   Ako osetite peckanje u grlu, uzmite Phytolacca 7 C (5 granula svaka 3 sata), a ako je prisutan jak bol, idealan izbor je Lachesis 6 C (5 granula 3 puta dnevno).

   • Da se ne ponovi

   Odlična prevencija koja jača imunitet je tinktura ehinaceje (rudbekije, Echinacea angustifolia), koju treba uzimati 20 kapi 2 puta dnevno svaki dan 3 nedelje mesečno, u periodu od oktobra do februara. Tretman treba ponavljati svake godine.

   • Cvet koji pomaže

   Olive (maslina) je Bachov cvet koji ispunjava energijom ako se osećate slomljeno i iscrpljeno. Ako ga uzmete kad peckanje u grlu traje duže vreme i ne prolazi, pomoći će vam da zauzmete pozitivan stav i lakše podnesete nelagodnost. Odgovarajuća doza su po 2 kapi 4 puta dnevno.

  

5. Lumbalgije i reumatizmi

   Pogrešno držanje tela povezano sa nedovoljno kretanja je osnovni uzrok bolova u leđima, a lumbalgijama su posebno izložene osobe koje dugo vremena provode u istom položaju, sedeći ili stojeći. Da biste izbegli pogoršanje problema i pokretanje ozbiljnijih reumatskih upalnih procesa, iskoristite letovanje za malo fitnesa. Svaki dan, 40 minuta plivajte, to je pravi eliksir za kičmu, ali dobra alternativa je i vožnja bicikla: dovoljno je pola sata vožnje dnevno po ravnom terenu.

   • Hitna pomoć

   Ako se bol širi od sredine leđa, dobar izbor je Kalmia latifolia 12 C (5 granula svaka 2 sata), a ako je bol lokalizovan, uzmite Pinus montanu mg1Dh (50 kapi 3 puta dnevno).

   • Da se ne ponovi

   Pojavi bolova u leđima često pogoduje i manjak minerala u organizmu, a u tom slučaju od koristi može da bude terapija tinkturom deteline lucerne (Medicago sativa), po 40 kapi jednom dnevno u ciklusima od 3 meseca.

   • Cvet koji pomaže

   Kad osetite jaka probadanja u leđima, ukočenost i nepokretljivost, rešenje je Mustard (gorušica) po 2 kapi 4 puta dnevno.

  

6. Menstrualni bolovi

   Bol u stomaku, grčevi, napetost u dojkama: sve su to neprijatnosti koje prate menstruaciju, zbog kojih žene često uzimaju analgetike. Ali, često ne odabiru odgovarajući lek: mnoge uzimaju aspirin kao sredstvo protiv bolova u slučaju dismenoreje, a to je pogrešno. Umesto da vam pruži olakšanje, može da udvostruči bol, jer izaziva pojačano krvarenje. Ostali neprijatelji "onih" dana u mesecu su kafa, čaj, alkohol i cigarete. Sve su to vazokonstriktori koji izazivaju stezanje krvnih sudova i time pojačavaju osećaj bola. Da biste ublažili muke, napunite zalihe omega 3 masnim kiselinama (u ribi), vitaminom E i magnezijumom (ulje pšeničnih klica, crna čokolada).

   • Hitna pomoć

   Chamomilla 12 C: 5 granula svaka 2 sata, od dana uoči početka menstruacije.

   • Ako bol ne popušta

   Protiv grčeva efikasna je tinktura stolisnika (Achillea millefollium), koja ima spazmolitička svojstva (30 kapi 3 puta dnevno).

   • Cvet koji pomaže

   Crab Apple (divlja jabuka) i Mustard (gorušica) ublažavaju bol povezanu s prolaznim lošim raspoloženjem (po 2 kapi od svakog cveta 4 puta dnevno), opuštaju i osvežavaju um.

  

7. Uganuća i iščašenja

   Izlet u planine, trčanje po plaži... svakome može da se dogodi da ugane nogu i iščaši zglob, ali nekima se to ipak događa češće nego ostalima. Tome su više sklone osobe koje žive s "glavom u oblacima", koje su vrlo kreativne i često sanjare otvorenih očiju. Za brzo ublažavanje bola, dovoljno je uganuće rashladiti hladnim oblogom - ledom ili flašom hladne vode.

   • Hitna pomoć

   Arnica 6 C (5 granula svaka 2 sata) odlično je sredstvo za hitnu pomoć i bilo bi dobro da ga imate u torbi kad god idete na izlet.

   MN• Ako bol ne popušta

   Da biste smanjili otečenost gležnja u večernjim satima, možete na bolno mesto da stavite oblog od zelene i crvene gline i ostavite ga da deluje oko 2 sata, to jest dok se ne stvrdne.

   • Cvet koji pomaže

   Rock Water (izvorska voda) treba uzimati po 2 kapi 4 puta dnevno, jer oslobađa emotivne blokade i umanjuje ukočenost, ali pomaže i bržem vraćanju pokretljivosti zgloba.

  

8. Kolitis

   Jaki bolovi u stomaku najneprijatniji su simptomi upale debelog creva. Uzroci mogu da budu povezani s izloženošću stresu, ali za ublažavanje bola najvažnije je promeniti način ishrane, a primer dobro odabranog obroka je kuvano jelo i kao predjelo voće. Osim toga, na neko vreme, trebalo bi iz ishrane izbaciti mlečne proizvode i proizvode s kvascem, poput hleba, peciva i kolača od dizanog testa.

   • Hitna pomoć Protiv bolova u stomaku, uzmite Colocynthis 6 C (5 granula svaka 2 sata), a ako se napad javi ujutro, uzmite Argentum nitricum 12 C (5 granula jednom dnevno).

   • Da se ne ponovi

   Vaccinium vitis idaea mg1Dh: 50 kapi razredite u malo vode i popijte svaki dan, pre večere, za regulisanje probave i prevenciju bolova.

   • Cvet koji pomaže

   Ako osim bolova osećate nemir i gubite živce za svaku sitnicu, umiriće vas Impatiens (vodenika) i Elm (brest), po 2 kapi 4 puta dnevno.

  

9. Gorušica

   Nestaje kad ste opušteni na godišnjem odmoru, ali čim vas ponovno obuzmu svakodnevne poslovne i porodične brige i obaveze, ponovno se javlja, a to znači da je problem psihosomatske prirode. Stres i emotivna napetost čest su uzrok gorušice, koja obično prolazi kao rukom odneta kad se opustite. Ali, ako ipak ne prođe, uzrok je organske prirode. Najvažniju ulogu u rešavanju tog problema ima ishrana budući da se gorušica i javlja kao posledica loše ishrane. Za poboljšanje je najčešće dovoljno izbegavati kafu, alkohol, sveže isceđene voćne sokove od agruma, gazirana pića i voćne sokove natašte.

   • Hitna pomoć

   Ako se neprijatan osećaj intenzivira kad rukom pritisnete stomak, može pomoći Cuprum metallicum 6 C, a ako se ublažava, koristan je Colocynthis 6 C (3 granule tri puta dnevno).

   • Ako bol ne popušta

Ficus carica mg1Dh smiruje bol u želucu (20 kapi 3 puta dnevno).

   • Cvet koji pomaže

   Isti preparat kao i za kolitis.

  

10. Opekotine od sunca

   Dan proveden na plaži bez odgovarajuće zaštite od sunca ostavlja posledice na koži, koja postaje crvena i bolna. Ako ste svetle puti, trebalo bi da ojačate svoj imunološki sistem konzumirajući što više namirnica bogatih karotenoidima (šargarepa, kivi) jer one podstiču tamnjenje kože.

   • Hitna pomoć Za ublažavanje gorušice, uzmite Apis mellifica 12 C (5 granula svaka 2 sata). Ako su se na koži pojavili i mali plihovi, pravi izbor je Rhus toxicodendron 12 C (5 granula 3 puta dnevno).

   • Ako bol ne popušta

   Za ublažavanje osećaja pečenja i smirivanje kože, uzmite Calendulu (neven) Tn, 10 kapi razređenih u čaši vrlo hladne vode.

   • Cvet koji pomaže

   Rescue Remedy mešavina je 5 cvetova koji pomažu u hitnim slučajevima kada je osećaj pečenja vrlo intenzivan. Za opekotine se ovaj preparat koristi u obliku kreme koja se nanosi lokalno, na opečenu zonu.


   5 rešenja iz ostave

   Čaj protiv glavobolje Pripremite čaj od ruzmarina (10 minuta kuvajte 20 g cvetova ruzmarina u 1l vrele vode) ili divlje nane i popijte nekoliko šolja tokom dana.

   Mleko i cimet kada boli grlo Pripremite šolju vrućeg mleka s cimetom (u pola litara punomasnog vrelog mleka stavite 2 kašičice cimeta u prahu) i zasladite kašičicom integralnog meda.

   Obloga od vina za ukočen vrat Isprobajte toplu oblogu od vina: 10 minuta kuvajte šaku listova ruzmarina u 2 čaše crvenog vina, zatim, u pripremljenu mešavinu, pokvasite komad gaze i držite je na bolnom mestu dok bol ne prođe.

   Limun protiv kolitisa Popijte sok od neprskanog limuna zaslađen s vrlo malo meda ili pak pojedite činiju svežih borovnica natašte (bez dodatka šećera).

   Spanać i krompir za opekotine od sunca Na opečeni deo kože stavite kriške sirovog krompira ili listove spanaća kuvane u ulju i zatim ohlađene. Da biste rashladili kožu i ublažili osećaj pečenja, nanesite na nju oblogu od hladne vode pomešane sa skrobom.

   Zapamtite

   Biljke deluju na bol istim mehanizmom kao i lekovi i, kao oni, mogu da imaju kontraindikacije. U homeopatiji, odgovarajući lek bazira se na materijama koje izazivaju simptome koji liče na neuralgiju, a Bachove kapi imaju efikasan uticaj i na emotivnu sferu.


     Dr sc. Carol Herak-Kramberger, dipl. ing. med. biohemije, homeopata


     Vita 2008.

^ Vrh strane ^
* Home. * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©