Google Search

Bebini prvi zalogaji


    Ulazak deteta u svet "prave" hrane treba da bude oprezan i postepen, a voće je najbolji izbor za siguran, zdrav i slastan početak

Bebini prvi zalogaji

   Kako se detetove aktivnosti povećavaju i polako mu sazreva sistem za varenje, s navršena četiri meseca života, u ishranu treba uvoditi dohranu, odnosno hranu koja nije mleko i koja donosi više energije i važnih hranjivih materija. Ali, da bi je dete pojelo u slast i progutalo bez teškoća, ta hrana mora da bude kašasta i prilagođena njegovom ukusu – a to znači slatka. Novorođenčad ima drugačiju sposobnost prihvatanja ukusa nego odrasli i preosetljivi su na gorko i kiselo, dok im je slatko omiljen ukus. Zato je voće najprikladniji izbor za prvi kontakt s drugom vrstom hrane osim mleka.

   Najbolji početak

   Osim što je njegov ukus privlačan detetu, voće je dobar početak i zato što je prava riznica hranjivih materija: vitamini, vlakana i mineralne soli čini ga nezamenljivom namirnicom za pravilan rast i razvoj deteta. Vitamini su ključni za asimilaciju drugih hranljivih materija, kao što su ugljeni hidrati, šećer i masnoće, a ujedno su i motor koji pokreće neke od najvažnijih vitalnih procesa u organizmu. Voće je bogato vlaknima, koja omogućuju pravilan rad probavnog sistema i olakšavaju prolaz hrane kroz creva i odlična su preventiva zatvora. Jednako važan sastojak voća su i mineralne soli, neophodne za regulisanje telesnih tečnosti, posebno kalijuma, koji je od neprocenjive važnosti za održavanje pravilne ravnoteže vode i soli u organizmu, a sadrže ga deci omiljene banane.

   Uz voćne kašice, u četvrtom mesecu, detetu mogu da se daju i žitno-mlečne kaše (pirinčane ili kukuruzne pahuljice) bogate B vitaminima, što je posebno koristan obrok za bebe koje se hrane zamenskim mlekom. Od petog meseca, ishrana može da se obogati i povrćem, a kao prvi izbor najbolje je povrće slatkastog i neutralnog ukusa, kakvi su šargarepa i krompir. Uz postepeno dodavanje ostalih vrsta povrća, sa šest meseci može da se i uvodi i belo meso – piletina, ćuretina, teletina ili jagnjetina. Ono je izvor biološki vrednih belančevina bogatih esencijalnim aminokiselinama. Meso mora da bude kuvano i potpuno usitnjeno.

   Voćni kalendar

   Voće se u ishranu odojčeta može uvoditi već od četvrtog meseca života, ali se preporučuje da bude u obliku kašice ili pirea. Iako je voće poželjna i dobrodošla namirnica, nije svejedno s kojim će vrstama voća početi detetova ishrana. Najbolje je početi s jabukama, kruškama i šljivama, od šestog meseca može se uvesti banana, a breskve i kajsije tek između osmog i desetog meseca. S agrumima treba sačekati dok dete navrši prvu godinu, a za kasnije doba treba ostaviti jagode, trešnje i grožđe: to je voće koje može da izazove alergijske reakcije i zato ga detetu ne treba davati pre navršene druge godine.

   Dečje kaše u teglicama treba da budu prvi korak prema novim namirnicama, u tzv. prelaznom periodu, kada s isključivo mlečne ishrane dete postepeno prelazi na raznoliku i čvršću hranu. Preporučuju se što su lakše svarljive budući da je voće i povrće u njima potpuno usitnjeno i samleveno. Industrijske kašice najsigurniji su izbor, jer moraju da prođu sve zakonom predviđene kontrole za proizvode namenjene odojčadi, a imaju i dodatnu prednost – vrlo su praktične i majka, u svakom trenutku i na bilo kojem mestu, može detetu da da siguran i hranljiv obrok. Sokovi su takođe kvalitetan međuobrok jer, osim što utažuju žeđ, imaju jednaku hranjivu vrednost kao i sveže voće i povrće, koje može da dođe na red tek kad se dete navikne na njegov ukus u kašicama i sokovima. Ali, da biste bili sigurni da će dete dobiti zdrav i prirodan obrok, prilikom izbora proverite deklaraciju: prednost dajte proizvodima koji sadrže 100% voća ili povrća, bez dodatka šećera.

   Ne zaboravite

   Detetu treba vremena da se privikne na novi ukus i zato uvodite novu hranu postepeno: po jednu namirnicu svakih nekoliko dana.
   Pazite na pravilno kombinovanje namirnica: voće kombinujte sa žitaricama, a povrće s mesom i bez mlečnih dodataka.
   Namirnice koje mogu da budu jaki alergeni, kao jaja, ribe ili paradajz, uvodite tek pri kraju prve godine života, i to vrlo oprezno, pomno prateći da li se javlja kod deteta alergijska reakcija.

   U hranu za odojče nemojte dodavati so i šećer.


   Vita 2008.

^ Vrh strane ^
* Home. * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©