Google Search

Bol u stomaku


     Kako prepoznati šta boli? Iako neprijatan, bol je ipak najveći prijatelj obolelog

Bol u stomaku

   Bol u stomaku, uz glavobolju, predstavlja najčešću tegobu koju čovek opisuje i oseća tokom života. Iako neprijatan, bol je ipak najveći prijatelj obolelog, jer ga upozorava - da se obrati lekaru. Sa druge strane, lokalizacija, intenzitet i trajanje bola lekaru ukazuju na mesto oboljenja, doprinosi ranom postavljanju dijagnoze i blagovremenom lečenju, naročito u urgentnim stanjima.

   Bol u stomaku najčešće je posledica bolesti organa u trbušnoj duplji ali se može javiti i kod postojanja oboljenja bubrega, mokraćne bešike, uretre, jajnika i dr.

   Kako prepoznati bol koji je posledica oboljenja želuca i tankog creva?

   Oštećenje sluzokože želuca (gastritis) karakterišu tegobe u vidu čupanja, nadimanja i osećaja težine u trbuhu. Ove tegobe najčešće nastaju nakon obilnih i masnih obroka, konzumiranja alkohola i nekih vrsta lekova.

   Kod postojanja čira na želucu (ulcus ventriculi) bol se javlja u vidu grčeva i pečenja, i lokalizovan je u trouglu ispod vrha grudne kosti. Ova vrsta bola ima svoj ritam javljanja – javlja se često na prazan želudac ili 2-3 sata nakon uzimanja hrane. Čir na želucu karakteriše pojava noćnog bola - obično jedan do dva sata posle ponoći. Jedna od karakteristika ulkusnog bola je i sezonski karakter – intenzivniji je u proleće i jesen. Intenzitet bola u želucu može se smanjiti nakon uzimanja hrane. Kod pacijenata sa ovom vrstom bola neophodno je izvršiti endoskopsko ispitivanje želuca(gastroskopija). U nekim slučajevima, može doći do prodora čira u pankreas (gušterača) i tada se bol javlja u ledjima i u vidu pojasa. Ukoliko dodje do perforacije (pucanja cira) u slobodnu trbušnu duplju, bol se javlja iznenada, veoma je snažan, pacijenti ga opisuju "kao ubod nožem". U ovom slučaju, često dolazi do kolapsa, preznojavanja i bledila. Stomak je tada, usled kontrakcije mišića tvrd kao daska, i to zahteva neodložan i što hitniji pregled od strane hirurga i operativno lečenje.

   Kod čira na dvanaestercu (ulcus duodeni) bol nastaje nekoliko sati nakon obroka, tj. u procesu prelaska hrane iz želuca u dvanaestopalačno crevo. Bol je obično lokalizovan ispod desnog rebarnog luka i treba ga razlikovati u odnosu na bol vezan za oboljenja žučne kese.

   Tumor želuca karakteriše pojava bola u gornjem delu trbuha, osećaj sitosti nakon uzimanja manjih količina hrane, gubitak apetita ( posebno prema nekim vrstama hrane - na primer meso), pojava anemije i gubitak telesne težine.U tom slučaju, neophodno je uraditi endoskopsko ispitivanje želuca sa uzimanjem uzorka tkiva na patohistološki pregled, i dalje operativno lečenje.

   Kod bolesti tankog creva bolovi se javljaju najčešće u vidu grčeva (kolika)... Lokalizacija ovog bola nije uvek jasna. Kolike su nekada difuzne, pacijent ih oseća po celom trbuhu, dok su nekada one jasno ograničene, najčešće oko pupka. Ova vrsta bola u trbuhu najčešće se javlja kao posledica bakterijskih trovanja hranom ili virusnih infekcija. Tumori ili uklještene kile mogu dovesti do pojave zapušenja tankog creva, pa pored bolova tipa kolika, dolazi i do nadimanja, povraćanja, izostanka stolice. Ova stanja zahtevaju hitan pregled od strane hirurga. BolovI i grčevi u desnom donjem kvadrantu trbuha mogu biti posledica zapaljenje slepog creva ili završnog dela tankog creva (ileitis terminalis, Cronova bolest).

   Koje su karakteristike bola kod oboljenja debelog creva?

   Bolovi u vidu snažnijih grčeva (kolika) mogu se javiti i kod oboljenja debelog creva (kolon). Lokalizacija bola obično je vezana za oboleli deo kolona. Kod oboljenja početnog dela debelog creva (cekum) bol je lokalizovan u donjem desnom kvadrantu trbuha. Ukoliko je izražena i anemija, neophodno je uraditi endoskopsko ispitivanje kolona (kolonoskopija), i pregled metodama rentgenskog snimanja sa kontrastom (irigografija), da bi se isključilo ili potvrdilo prisustvo tumora. Kada je bol lokalizovan u levom, donjem kvadrantu trbuha, on može biti uzrokovan oboljenjima završnih delova kolona (sigma). Bol u vidu grčeva koji nastaje iznenada, koji se ponavlja i praćen je nadimanjem trbuha, izostankom stolice, gasovima i povraćanjem, često je uzrokovan uvrtanjem sigmoidnog kolona i zahteva hitnu operaciju. Ako su bolovi u pomenutoj regiji uporni, dugotrajni, praćeni gubitkom telesne težine, mogu biti posledica rasta tumora u levoj polovini kolona i takodje obavezuju na detaljno ispitivanje kolona (kolonoskopija, irigografija, odredjivanje tumorskih markera iz krvi).

   Snažni bolovi u analnom kanalu koji se intenziviraju za vreme defekacije najčešće se javljaju kod razvoja rascepa u analnom kanalu (fisura) i često su praćeni krvarenjem. Bolovi u analnom predelu, praćeni sekrecijom obično su znak postojanja perianalnih fistula i zahtevaju ispitivanje i lečenje.

   Bolovi u završnom delu creva (rektum), praćeni pojavom lažnih poziva na stolicu, osećajem nepotpune ispražnjenosti nakon defekacije, prisustvom sveže krvi i sluzi u stolici, moraju biti shvaćeni veoma ozbiljno, jer su najčešće uzrokovani rastom tumora u rektumu. I danas se dosta dragocenog vremena izgubi ako se ovakve tegobe pogrešno protumače kao hemoroidalna bolest. Zato ovakva stanja zahtevaju hitno endoskopsko ispitivanje (rektoskopija) i ako je to neophodno i biopsija promene sa obaveznim patohistološkim pregledom.

   Kako se manifestuje bol kod oboljenja žučne kese?

   Kod oboljenja žučne kese (cholecystitis) javlja se snažan bol u vidu kolika koji je karakteristično lociran ispod desnog rebarnog luka. Obično se širi u desnu lopaticu i u ledja, praćen je nadimanjem, mukom, povraćanjem. Ova vrsta bola najčešće je isprovocirana obilnim masnim obrocima. Ako dodje do pokretanja kamena iz lumena žučne kese u glavni žučni vod, pored snažnih bolova, dolazi i do razvoja žutice (mehanička, neinfektivna žutica), koja je često praćena i povišenom temperaturom, jezom i drhtavicom. Ovo stanje zahteva hitno ultrazvučno i laboratorijsko ispitivanje i obavezno hirurško lečenje. Migracija kamena u glavni žučni vod može biti komplikovana i razvojem zapaljenja gušterače (pankreatitis) što predstavlja najopasniju komplikaciju, često i smrtonosnu.

   Bol kod akutnog pankreatitisa

   Kod razvoja akutnog pankreatitisa dolazi do pojave veoma snažnog bola, koji je kontinuiran (ne popušta kao kod kolika žučne kese i bubrega),lokalizovan u gornjem delu trbuha (ispod vrha grudne kosti i ispod rebarnih lukova), širi se u vidu pojasa ispod rebara i prema kičmi. Praćen je mukom i povraćanjem. Istovremeno,dolazi do usporavanja rada creva, nadimanja, nekada i do skoka temperature. Ovakvi napadi se javljaju nakon obilnih, masnih obroka ili nakon konzumiranja alkoholnih pića. Neophodna je hitna hospitalizacija i lečenje u jedinici intenzivne nege. Ako konzervativno lečenje ne dovede do poboljšanja onda se pribegava operativnom lečenju akutnog pankreatitisa.
 

   dr Slavenko Ostojić
   specijalista opšte hirurgije
   Klinika za digestivne bolesti
   Klinički centar Srbije

   Vita 2007.

^ Vrh strane ^
* Home. * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©