Google Search

Dijabetes u trudnoći


   Šećerna bolest može da se javi tokom devet meseci trudnoće, ali posle porođaja spontano nestaje. Odgovarajućom ishranom, bolest je moguće držati pod kontrolom.

Dijabetes u trudnoci

   Ako se dijabetes javi u trudnoći

   Dijabetes u trudnoći, u većini slučajeva, javlja se kog žena sa predispozicijom na bolest. Osim što budućoj majci dodatno otežava devet meseci iščekivanja, može da ugrozi zdravlje ploda dok je još u utrobi i ostavi posledice na zdravlje deteta posle porođaja. U većini slučajeva, šećerna bolest trudnica spontano nestaje posle porođaja, a tokom trudnoće moguće ju je držati pod kontrolom odgovarajućom, uravnoteženom ishranom. Da bi se sprečile komplikacije, važno je blagovremeno dijagnostikovati oboljenje.

   Šta je šećerna bolest trudnica

   To je oboljenje koje pogađa, otprilike, 3% trudnica. Javlja se kad se u organizmu poremeti proces asimilacije i iskorišćavanja šećera koji se unose hranom.

   Šećer koji se konzumira u obliku kolača, slatkiša, konzumnog šećera, kod zdrave osobe prihvata insulin, hormon koji proizvodi gušterača i čuva ga u obliku zalihe energije koju organizam koristi kad mu zatreba.

   Kod osoba koje boluju od šećerne bolesti, gušterača ne proizvodi dovoljno insulina ili potpuno prestaje da ga luči. U tom slučaju, telo ne može da iskoristi šećer kao izvor energije, pa on neiskorišćen ostaje u krvotoku, dospeva u organe i može da ih ošteti.

   Na primer, može doći do oštećenja bubrega, što za posledicu ima otežano izlučivanje toksičnih supstanci, jer su molekuli šećera veliki i oštećuju bubrežne filtere. Suvišni šećer iz organizma izlučuje se mokraćom.

   Zašto se javlja u trudnoći

   Trudnoća je period pogodan za razvoj šećerne bolesti. Tokom devet meseci trudnoće, organizam žene postaje otporan na prirodnu funkciju insulina. Pretpostavlja se da je uzrok tome prisutnost fetusa. Organizam buduće majke asimilira manje šećera da bi osigurao što veću količinu šećera posteljici, koja štiti i hrani plod.

   Kod zdravih trudnica, dakle u trudnoći bez komplikacija, organizam proizvodi više šećera da bi telu majke osigurao potrebnu količinu šećera i energije. Međutim, proces asimilacije šećera može da se poremeti. Gušterača tada ne proizvodi dovoljno insulina i šećer ostaje u krvotoku.

   Žene koje u trudnoći boluju od te bolesti izložene su većoj opasnosti od oboljenja kao što su kandidijaza i cistitis.

   Kada se javlja, kako nestaje

   U većini slučajeva, šećerna boleset trudnica javlja se u poslednja tri meseca trudnoće, ali, kod žena sa povećanim rizikom bolest može da se javi već u četvrtom mesecu trudnoće.

   Dijagnostikuje se redovnim kontrolnim ginekološkim pregledom.

   Pri prvom pregledu, lekar, između ostalog, uzima podatke o telesnoj težini, eventualnim prethodnim trudnoćama, načinu života i navikama u ishrani.

   Ženama u čijoj je porodici bilo slučajeva takvog oboljenja preti veća opasnost od pojave bolesti. Svim trudnicama se preporučuju redovne kontrole mokraće i krvi. Ako se utvrdi povišen nivo šećera u krvi i mokraći, preporučuju se dodatne analize, jer su ponekad to prvi znaci šećerne bolesti.

Dijabetes u trudnoci

   Analize koje potvrđuju dijagnozu

   Ako se utvrdi redovnom kontrolom povišen šećer u krvi ili tragovi šećera u mokraći, preporučuju se dodatne analize koje će potvrditi ili isključiti sumnju na postojanje bolesti.

   Kontrola krvi preporučuje se između 24. i 28. nedelje trudnoće. To je, naime, period u kojem se najčešće javlja šećerna bolest trudnica, a ženama koje pripadaju grupi povećanog rizika kontrole se preporučuju već u 16. nedelji trudnoće.

   Analize koje potvrđuju dijagnozu su minikrivulja glikemije pod opterećenjem i krivulja kompletne glikemije.

   l Minikrivulja glikemije pod opterećenjem

   Naziva se još i test podražaja, a sprovodi se analizom krvi posle konzumiranja 50 grama šećera otopljenog u vodi. Jedan sat posle konzumiranja, uzima se uzorak krvi za analizu. Ako se utvrdi povišen nivo šećera u krvi, preporučuje se i druga analiza.

   l Krivulja kompletne glikemije

   Za analizu se uzimaju četiri uzorka krvi; prvi natašte, a ostala tri posle konzumiranja 100 grama šećera, sa razmakom od jednog sata. Dobijene vrednosti se upoređuju pa se, zavisno od nalaza, potvrđuje dijagnoza.

   Da li je dete u opasnosti

   Ako se oboljenje pojavi u prvim mesecima trudnoće, kod deteta može prouzrokovati malformacije srca i kičme, a ponekad i spontani pobačaj. U odmakloj trudnoći, plod dobija više hrane nego što je potrebno zbog velike količine šećera koji je u majčinom krvotoku. U tom slučaju, u poslednjim nedeljama trudnoće, dete je već veliko, što povećava opasnost od prevremenog porođaja. Osim toga, zbog veličine deteta, otežan je porođaj u normalnom terminu. Posle rođenja, kod deteta se može javiti opšta slabost, teškoće disanja ili žutilo kože zbog naglog opadanja šećera u krvi. Gušterača nastavlja da proizvodi veću količinu insulina da bi omogućila asimilaciju velike količine šećera koja je u krvotoku ploda bila dok je on bio u maternici. Međutim, te smetnje prolaze spontano u prilično kratkom vremenskom periodu.

   Ishrana u trudnoći

   Način ishrane najjednostavniji je način održavanja šećera pod kontrolom.

   - Potrebno je ogrančiti unos šećera, dakle, kolača, keksa, marmelade... Šećer koji sadrže te namirnice najopasniji je uzrok dijabetesa, jer uzrokuje nagli porast šećera u krvi.

   - Dopušteno je konzumiranje hleba, testenine i pirinča, namirnica koje sadrže skrob koji se postupno otpušta i ne uzrokuje nagli porast šećera u krvi. Osim toga, te su namirnice koristan izvor energije.

   - Uravnotežena i raznovrsna ishrana podrazumeva određenu količinu belančevina (riba, meso, jaja, sir), vlakana i vitamina (povrće i voće) i masnoća (ulje i maslac), ali u ograničenim količinama. Takva ishrana preporučuje se tokom cele trudnoće.

   Lečenje insulinom

   Ako se propisanom ishranom ne postignu željeni rezultati, što se događa u otprilike 20% slučajeva, propisuje se lečenje injekcijama insulina, koji ima isti uticaj kao onaj koji gušterača prirodno proizvodi. Ovaj insulin nije štetan za plod, jer ne prelazi iz posteljice u organizam ploda. Trudnoća, dakle, nije u opasnosti. Lečenje se sprovodi pod kontrolom ginekologa i dijabetologa.

   Zapamtite

   Dnevno popijte dva litra vode. Trudnice nerado piju, a bubrezima je potrebno osigurati dovoljnu količinu vode da bi mogli da obavljaju funkciju pročišćavanja. Ako tokom poslednjih meseci trudnoće zapazite otoke, posebno na zglobovima i rukama, to je dodatni razlog da dnevno popijete dva litra vode: što više vode pijete, imaćete manje otoke.

   Podsetnik zdrave ishrane

   Zdrava ishrana najjednostavniji je način da se spreči pojava šećerne bolesti u trudnoći i detetu omogući normalan, zdrav razvoj, jer se dete hrani onim što jede majka. Dopušteno je da se jede sve, bez ustručavanja i u normalnim količinama, osim u slučaju kontraindikacija. Važno pravilo: ne jedite za dvoje, nego jedite kvalitetno.

   Uravnotežena i zdrava ishrana pomoći će da se spreči manjak važnih nutrijenata.

   Gvožđe. Pogrešno je bez lekarske kontrole uzimati dodatke ishrani koji sadrže gvožđe. Tačno je da se često propisuje trudnicama, ali tek pošto se analizom krvi utvrdi nedostatak. Organizam najbolje iskorišćava gvožđe koje sadrže namirnice životinjskog porekla, dakle, meso, riba i jaja. A korisno je zapamtiti da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, pa je važno osigurati dovoljne količine tog vitamina konzumiranjem voća i povrća, i to pet obroka dnevno.

   Kalcijum je posebno važan ne samo za sprečavanje osteoporoze nego i za pravilan razvoj deteta. Sadrže ga mleko i mlečne prerađevine.

   Vitamin D je neophodan, jer osigurava normalnu apsorpciju i iskorišćenje kalcijuma. Sadrže ga sirevi, neobrano mleko, maslac i plava riba.

   Vitamin B9, folna kiselina, neizostavan je nutrijent, ali se vrlo često zaboravlja pozitivan uticaj na zdravlje majke i deteta. Optimalnu količinu, potrebnu u trudnoći, teško je osigurati, ali se može postići konzumiranjem sirovog voća i povrća.

   Vlakna su dragocena pomoć probavi. Zato, konzumirajte dovoljno voća i sirovog povrća, jedite integralni hleb i pijte dosta vode.

   Ako je šećerna bolest pod stalnom kontrolom, ne ostavlja posledice na zdravlje deteta
 

  * Ne jedite za dvoje, jedite kvalitetno *

   Redovni kontrolni pregledi posebno su važni za žene rizične grupe

   Šećerna bolest trudnica uspešno se leči, a nestaje spontano posle porođaja

   Ako se otkrije blagovremeno, bolest je moguće držati pod kontrolom

 

   Vita 2006.

^ Vrh strane ^
* Index * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©