Google Search

Izbegnite greške posle dijete


     Ako ste uspeli da postignete željenu težinu, znači da možete i da je održite. Proučite režim ishrane koji vam predstavljamo i pokušajte da ga usvojite.

Izbegnite greske posle dijete

   Šta kad najzad uspete da dovedete telo u formu? Morate da budete oprezni da ne biste pogrešili, vratili se starim navikama, pogubnim za vitku liniju, i da upropastite sa mukom postignute rezultate. Najvažnije je da nastavite da izbegavate namirnice koje ste tokom dijete izbacili iz jelovnika. Pročitajte šta još može da vam pomogne da zadržite postignute rezultate.

   Konačno bez odricanja

   Period odricanja najzad je završen, uspeli ste da smršate i sada možete da se prepustite uživanju u omiljenim jelima: takav stav posle “odrađene” dijete najveća je greška koju možete da učinite i najbrži povratak prekomernoj težini koja narušava izgled, ali i zdravlje. Ako se odmah po završetku dijete vratite starim navikama ishrane, ubrzo ćete ponovno steći izgubljene kilograme, a uporedo sa njima povećaće se i postotak masnog tkiva. Naprotiv, kad dijetom uspete da postignete željeni rezultat, vaš sledeći korak mora da bude održavanje postignute težine posebnim režimom ishrane. Ali, bez brige, takva dijeta za održavanje rezultata nije tako stroga u ograničavanju izbora i količine namirnica kao dijeta za mršavljenje.

   U čemu je tajna

   Nekoliko jednostavnih saveta pomoći će vam da odolite iskušenjima. Posle dve nedelje stroge dijete i odricanja od omiljenih jela, nije lako sakupiti dovoljno hrabrosti i volje za dalje uzdržavanje. Umesto da sebe prisiljavate na odricanje ili, što je još gore, pomirite sa mišlju da “vi to jednostavno ne možete”, naučite kako zavarati telo, odnosno, čula:

   * Nikada ne odlazite u nabavku gladni: kupićete više hrane nego što vam je potrebno, a sigurno da, posle perioda odricanja, nećete odabrati dijetalne namirnice (verovatno ćete sebe častiti nekom omiljenom visokokaloričnom poslasticom) i bićete u iskušenju da odmah nešto pojedete, na primer, kaloričane grickalice ili čips.

   * Za ručak i večeru, ne iznosite na sto više jela nego što je predviđeno dijetom. Ako je na stolu veća količina hrane, normalno je da ćete poželeti da tanjir napunite drugi put.

   * Žvaćite sporo, jer od trenutka kad je želudac pun do trenutka kad mozak registruje osećaj sitosti, treba da prođe najmanje deset minuta.

   * Nikada ne čitajte i ne gledajte televiziju dok jedete. Osim što nećete znati koju ste količinu hrane pojeli, jer će vam pažnja biti usmerena na drugu aktivnost, uskratićete uživanje čulima, očima i mozgu - organima koji, zajedno sa želucem, učestvuju u osećaju sitosti.

   Jelovnik za održavanje

   Ovaj program ishrane namenjen je onima koji žele da sačuvaju vitku liniju do koje su stigli teškom mukom i odricanjima, kao i onima koji su zadovoljni svojom težinom i žele, na vreme, nešto da preduzmu da se jednog dana ne bi mučiti sa viškom kilograma. Dijeta predviđa dnevni unos od 1500 kalorija i može se sprovoditi mesec dana, ili duže, budući da su porcije obilnije nego kod dijeta za mršavljenje, a dopušteni su i sir ili pica. Ipak, ako ste izloženi većim fizičkim naporima ili stresu, ovaj kalorijski unos možda neće biti dovoljan. Postoje dva rešenja: uz način ishrane koji vam savetujemo, osigurajte telu potrebnu količinu vitamina i minerala; dijetu za mršavljenje i onu za održavanje sprovodite u vreme odmora ili je predvidite u nekom mirnom periodu, kad imate manje obaveza.

   Ako se bavite sportom

   Fizička aktivnost zahteva posebnu ishranu, namirnice i pića koji će organizmu, u odgovarajućem trenutku, osigurati potrebnu energiju i nadoknaditi mineralne soli izgubljene pojačanim znojenjem.

   * Pre i tokom fizičke aktivnosti

   Pre treninga, preporučljivo je popiti energetski napitak pripremljen od svežeg voća i vode umesto mleka (koje se sporije vari): odličan izbor je banana, jer obiluje kalijumom koji telo gubi znojenjem. Kao alternativa, može da posluži sveže isceđen sok agruma sa 4 ili 5 suvog keksa ili 4 kriške dvopeka. Te namirnice treba konzumirati najmanje dva sata pre početka treninga. Toliko unapred treba početi i sa napicima da biste organizmu osigurali dovoljnu zalihu tečnosti. Za vreme fizičke aktivnosti, treba piti malo i u malim gutljajima, da ne biste opteretili želudac.

   * Posle vežbanja

   Možete sebi da dopustite obrok bogat proteinima životinjskog porekla i povrćem (meso, riba ili jaja, povrće i 50 g hleba). Proteini su gradivni materijal za mišiće, povrće služi za nadoknadu izgubljenih mineralnih soli, a ugljeni hidrati za obnavljanje zaliha energije.
 

   Vita 2007.

^ Vrh strane ^
* Home. * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©