Google Search

Koliko sveže - Rok trajnosti namirnica


     Koliko dugo možete da čuvate jaja, meso, ribu pre nego što se pokvare? Vita savetuje kako čuvati namirnice i kako prepoznati da li im je prošao rok trajanja

Koliko sveze rok trajanja namirnica

   Većina proizvoda ima na ambalaži naveden rok trajnosti. Taj datum označava vreme do kojeg hrana zadržava svoja karakteristična svojstva, i to u uslovima pravilnog čuvanja. Rok trajnosti pojedinih namirnica zavisi od njihovog sastava, postupka proizvodnje, aditiva u namirnicama, načina pakovanja, itd.

   Kvarljive namirnice

   Među namirnicama koje su podložnije kvarenju ubrajaju se mleko i mlečni proizvodi, jaja, meso, neke poslastice, itd. Niska temperatura u frižideru ili zamrzivaču usporava proces kvarenja, pa se u tim uslovima namirnice duže održavaju, ali i one koje se čuvaju na taj način podložne su kvarenju.

   Rok trajnosti na proizvodima označava se na nekoliko načina. Brzo kvarljiva hrana, koja može biti opasna za zdravlje, nosi oznaku "upotrebiti do", iza koje je naveden datum. Kod takve hrane, moraju biti navedena i uputstva o pravilnom čuvanju. Manje kvarljive namirnice nose oznake "najbolje upotrebiti do" ili "najbolje upotrebiti do kraja", iza kojih sledi datum.

   Povećati opreznost

   Uvek je, naravno, neophodno paziti na mikrobiološku ispravnost namirnica, a za vreme vrućih meseci pažnju je potrebno i pojačati. Osim na visok nivo lične higijene i higijene namirnica, pažnju treba obratiti i na sledeće: hranu ne ostavljajte izvan frižidera, jela nemojte više puta podgrejavati, ako jedete napolju, birajte samo proverene ugostiteljske objekte, izbegavajte nedovoljno termički obrađenu hranu.

   Vita donosi pregled većeg broja namirnica, uputstva o njihovom čuvanju i savete pomoću kojih ćete prepoznati da li im je istekao rok trajnosti.

   Ananas

   Kao i ostalo konzervisano voće, posle otvaranja, najbolje ga je premestiti u plastičnu posudu s poklopcem. U frižideru, voće iz konzerve tako ostaje jestivo oko nedelju dana. Budite oprezni ako primetite buđ, opasna je za zdravlje.

   Bademi i orasi

   Verovatno su dobri i pošto im prođe rok trajanja. Proverite da li su užegli. Ako imaju duđ, obavezno ih bacite. Plodovi u ljusci traju duže.

   Brašno

   Otvoreno ima trajnost oko godinu dana ako se čuva u zatvorenoj posudi i na hladnom i tamnom mestu. Integralno brašno s klicama traje kraće. Pre upotrebe, proverite da li ima užegli ukus.

   Beli luk

   Ako ga čuvate na hladnom i suvom mestu (ne u frižideru), biće jestiv nekoliko nedelja. Ne koristite ga ako primetite da pušta klice ili je omekšao. Ako uočite buđ, odmah ga bacite.

   Sok od jabuke

   Pošto ga otvorite, čuvajte ga u frižideru i popijte u roku tri-četiri dana. Nejednaka gustoća tečnosti znak je da više nije za konzumaciju. Nikad sok ne pijte iz ambalaže, jer bakterije iz usta mogu da pređu u sok.

   Jogurt

   Otvoren u frižideru, može stajati najviše nedelju dana, po mogućstvu ga čuvajte zatvorenog u staklenoj posudi. Ako istekne rok trajanja, obratite pažnju na razvoj buđi, koja je opasna za zdravlje.

   Kuglice od testa

   Ako su kupljene sveže, pridržavajte se roka trajnosti. Suvi proizvodi izdrže duže i u otvorenoj ambalaži. U oba slučaja, čim se pojave naznake buđi, proizvod postaje opasan za zdravlje.

   Hleb

   Svejedno je da li je svež iz pekare ili pakovan – hleb se ubuđa posle, otprilike, nedelju dana. Za vreme vrućina, možete ga čuvati u frižideru iako se tako brže suši. Ako imate veće količine hleba, smrznite ih.

   Krompir

   Ako ga čuvate na tamnom i suvom mestu, ostaće upotrebljiv od dve do četiri nedelje. Ne držite ga u frižideru. Ako primetite klice ili gnjila mesta, te krompire odvojite, jer mogu da budu štetni za zdravlje.

   Krompir dubokosmrznut

   Dubokosmrznut krompir za prženje dobro zatvorite i čuvajte u pregradi za zamrzavanje i konzumirajte pre datuma utisnutog na pakovanju. Posle isteka roka, isušuje se i ima užegli ukus.

   Kukuruz

   Kukuruz iz konzerve najbolje je premestiti u plastičnu posudu s poklopcem i čuvati u frižideru. Posle nedelju dana, zrna se suše i stvara se sloj buđi.

   Luk

   Uvek ga čuvajte na suvom i tamnom mestu, pa će se održati i do nekoliko nedelja. Ne stavljate ga u frižider, jer je to optimalna temperatura za puštanje klica. Odvojite primerke koji počinju da klijaju ili na kojima se pojavila buđ.

   Margarin

   Da li je posle isteka roka trajnosti zaista neupotrebljiv, prepoznaćete po užeglom izgledu i ukusu. Margarin će trajati duže ako ga čuvate u zatvorenoj posudi u frižideru.

   Marmelada

   Od trenutka kad se tegla otvori, čuvajte je u frižideru. Tako će marmelada biti jestiva mnogo nedelja, posebno ako koristite čistu kašiku za vađenje. Ako se pojavi buđ, bacite celu teglu, nije dovoljno da je samo uklonite.

   Meso

   Sveže meso može u frižideru da ostane upakovano u vakumu ili na tanjiru prekriveno plastičnom folijom najviše dva dana, a smrznuto oko šest meseci. Promene boje i sivo-braon ivice znak su da je pokvareno.

   Pivo

   Može da se pije još nekoliko nedelja posle isteka roka utisnutog na ambalaži, ali samo ako se čuva na hladnom i tamnom mestu, na primer, u podrumu. Pokvareno pivo prepoznaćete po bljutavom ukusu. Upozorenje: može da bude štetno za zdravlje!

   Prašak za pecivo

   Jednom načet paketić može se, ako se čuva na suvom, koristiti sledeće tri do četiri nedelje. Posle tog vremena, ne javlja se nikakav rizik po zdravlje nego slabi delovanje praška.

   Riba

   Riba se može držati u frižideru najviše jedan dan, a kuvana jedan dan duže. Duboko zamrznutu ribe ne koristite posle roka trajnosti. Bacite je ako primetite miris na pokvareno ili suve sivo-braon ivice.

   Senf

   Mesto mu je u frižideru. Posle isteka roka trajnosti, ne konzumirajte ako se u njemu nakuplja tečnost, ima užegli miris ili se stvori buđ. Senf u tubi traje duže nego u tegli.

   Sir

   U frižideru se mek sir može čuvati do dve nedelje, a tvrdi i do tri nedelje. Umotajte ga u providnu plastičnu foliju. Ako se pojavi buđ, sir više nije jestiv. Svež sir ne čuvajte duže od nedelju dana.

   Sladoled

   Ako je kutija dobro zatvorena, na –18 C, može da traje i do šest meseci. Ledeni kristali i tamne ivice nastaju zbog laganog topljenja, ali nisu štetni. Ako se sladoled rastopi više od 1 cm, nemojte ga više zamrzavati: postoji opasnost od salmonele.

   Šunka

   Kuvana šunka ostaje sveža u frižideru tri do četiri dana. Ako postane mljackava, obavezno je bacite. Dimljenu šunku u komadu čuvajte na hladnom, ali ne u frižideru. Ako se pojavi zelenkasta buđ, bacite je.

   Tabasco

   Dobro zatvorite flašicu posle svake primene, tako ćete njime jela začinjavati tokom čak pola godine. Posle toga, začin gubi aromu, a može da se pojavi i buđ.

   Testenina

   Kuvanu testeninu možete čuvati do tri dana u zatvorenoj posudi u frižideru. Može i da se zamrzne. Otvoreno pakovanje neće se pokvariti do oko godine dana, a onda počinje da gubi ukus.

   Trajno mleko

   Posle otvaranja, konzumirajte što pre u roku tri dana, i ne ostavljajte ga duže vremena izvan frižidera. Ako ima kiselkast ili gorak ukus, mleko je pokvareno.

   Trešnje

   Otvorenu teglu čuvajte u frižideru i konzumirajte nedelju dana. Posle toga, počinje vrenje. Ako trošite manje količine, ukuvajte voće sa šećerom za želiranje (razmera 3:1), tako traje i do šest meseci.

   Tunjevina

   Tunjevinu iz konzerve konzumirajte odmah posle otvaranja. U protivnom, premestite u posudu s poklopcem i čuvajte u frižideru još najviše dva dana. Budite oprezni, na izgled ne može da se prepozna da li je pokvarena.

   Ulje

   Čuvajte zatvoreno na hladnom i tamnom mestu, tako ostaje upotrebljivo i do šest meseci. Ne koristite ga ako primetite užegli miris, jer je opasno za zdravlje. Maslinovo ulje ne čuvajte na preniskoj temperaturi, inače u njemu nastaju grudvice.

   Jaja

   Uvek treba da budu u frižideru da se ne bi pokvarila i pre isteka roka trajanja. Ako osetite sumnjiv miris, bacite ih.

   Koncentrat paradajza

   Ako je istekao rok trajnosti, pre upotrebe proverite da li je ukus uobičajen. Ako primetite buđ, odmah bacite. Otvoren koncentrat upotrebljiv je duže u tubi nego u tegli.

   Leti je potrebno više paziti na mikrobiološku ispravnost namirnica

   Vita 2007.

^ Vrh strane ^
* Home. * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©