Google Search

Mmadost je lepa, visoka i nešto teža


     Da li su generacije mladih više rastom i teže od svojih roditelja? Šta je povod promenama?
     Odgovaraju stručnjaci

Mladost je lepa visa i teza


   Ass. mr. sc. med. dr Tatjana Mraović
   dijetolog
   Institut za higijenu VMA

   Da li smo viši i teži?

   Proteklih godina, u Srbiji izostaju opsežna ispitivanja koja bi nam, na osnovu antropometrijskih parametara, kada pratimo težinu i visinu ispitanika, dala prave podatke o razlikama među generacijama.U jednom istraživanju zdravstvenog centra u Zaječaru, analiziran je desetopostotni uzorak generacije rođene 1965 i 1985, odnosno merena je njihova telesna masa i visina na sistematskim pregledima u drugoj, sedmoj, dvanaestoj, četrnaestoj i osamnaestoj godini. Uočeno je da, od rođenja pa sve do četrnaeste godine, nema značajnih razlika u visini i težini dece u dve posmatrane generacije. Promene se uočavaju u pubertetu. Dečaci, četrnaestogodišnjaci rođeni 1985, teži su 11,4kg i 10,4cm viši, a devojčice su 3,3kg teže i 7,5cm više od pripadnika generacije rođene dvadeset godina ranije. U osamnaestoj godini, devojke su u proseku bile više za 5,3cm i teže 2,7kg, a momci su viši za 3cm i teži 6,9kg. Dakle, dečaci su nešto teži, a devojčice su više od svojih vršnjaka rođenih dve decenije ranije. Autori istraživanja, podatke o promenama visine i težine dve generacije posle dvanaeste godine, objašnjavaju boljim uslovima života i nešto ranijim početkom puberteta. Ovo zapažanje se poklapa sa podatkom da je porođajna težina beba prethodnih decenije nepromenjena i, prosečno, iznosi 3250gr. Međutim, nedojenje, bolja, raznovrsnija i obilnija ishrana u ranom detinjstvu su povod porastu gojaznosti koja se manifestuje u školskom uzrastu, a ostaje prisutna u pubertetu i odraslom dobu.

   mr sc. med. Zorica Jovanovski
   spec. higijene
   Institut za zaštiti zdravlja Srbije «Dr Milan Jovanović Batut»

   Sve je veći broj gojazne dece!

   Odgovarajući način života dece, normalna uhranjenost i pravilna ishrana, čine esencijalne elemente za radno sposobnu i vitalnu populaciju, što je cilj svakog društva. Uprkos ogromnom broju merenja, stručnosti lekara koji rade sa decom, velikom entuzijazmu pedijatara, podaci do kojih se dolazi nisu na višem regionalnom ili nacionalnom nivou. Podaci o uhranjenosti dece, dobijeni iz studije o zdravstvenom stanju stanovništva Instituta za zaštitu zdravlja Srbije, koja je objavljena 1990. godine, govore da su deca školskog i srednjoškolskog uzrasta od 1984. do 1988. dobre telesne uhranjenosti. Ona je porasla od 90,8%. na 91,3%, u odnosu na predhodni period. Loša telesna uhranjenost je istovremeno smanjena od 9,2% na 8,7%, i više je zastupljena kod dečaka nego devojčica. 2000. godine je sprovedena studija praćenja uhranjenosti dece uzrasta od 7 do 19 godina i procenjena na osnovu indeksa telesne mase. Rezultati su pokazali da je većina dece, odnosno 69,9%, normalno uhranjena. Neadekvatnu ili lošu uhranjenost imalo je 12,3% dece, što je znatno više nego u ranijim studijama. Deca koja pripadaju ovoj grupi su uzrasta od 7 do 10 godina. Više dečaka i mladića bilo je umereno gojazno ili gojazno u odnosu na svoje vršnjake iz prethodne generacije. Ovaj trend porasta gojaznosti je sasvim sigurno rezultat sedenja, odnosno načina života mladih uz televiziju i kompjutere.

   Prim.dr Dragoslava Mišetić,
   spec.opšte medicine
   DZ Voždovac

   Fast food - dečiji izbor ili realnost?

   Najosetljiviji i najpouzdaniji pokazatelji zdravstvenog stanja dece su praćenje telesnog rasta i razvoja od rođenja do sticanja polne zrelosti. Njihovom analizom dobijamo sliku o jednoj generaciji. Podaci kojima raspolažemo govore da su mladi naraštaji u Srbiji viši rastom i teži od svojih vršnjaka rođenih dvadesetak godina ranije. Ovo potvrđuju rezultati merenja težine, visine i anketa ishrane čaka od prvog do četvrtog razreda srednjih beogradskih škola, sprovedeni 2004. Pratili smo godišta rođenih 1985-1988. i poredili ih sa godištem 1965-1968. Za svako godište, dečaci su, u proseku, bili viši za 4,5 cm i teži za 5,2kg. Devojčice su, u odnosu na prethodnice, u proseku, za 2,6cm više i 6,2kg teže. Relativno je mali uzorak koji smo obradili, ali navodi na zaključak da su srednje vrednosti visine pomerene na više kod oba pola, dok je veći porast telesne težine registrovan kod devojčica.

   Nesumnjivo je da nove generacije imaju bolje uslove života, ali to ne znači da je njihova ishrana zdravija, redovnija i nutritivno kvalitetnija. Mladi su sve više upućeni na brzu hranu, koja im je jedina dostupna u školama a često je i van škole, zbog prezaposlenosti roditelja i kratkog vremena koje mogu posvetiti svojoj deci, njihov jedini izbor. Konzumiranje gaziranih pića i sokova je u porastu, često zamenjuju vodu, a kalorije koje unose na ovaj način su jedan od razloga porasta gojaznosti dece.

   Godinama se u našoj zemlji broj dece koja su normalno uhranjena smanjuje, a raste broj gojazne dece. Ovo je zabrinjavajući trend koji se beleži u celom svetu. Roditelji, često ekstremno gojazne dece, nisu svesni da gojaznost nije samo estetski već i zdravstveni problem i da debelo dete nije i zdravo dete.

   Vita 2006.

^ Vrh strane ^
* Index * Ishrana * Zdravlje * Dijeta * Media * Kontakt *

ZdravaDijeta ©