Dejan Petrović: Promenio sam život iz korena

Dok priča o tome zašto sa suprugom Brankom i ćerkom Jovanom ne želi da napusti rodno Užice, majstor trube Dejan Petrović opisuje kako je za samo pet meseci uspeo da smrša trideset kilograma u čemu su mu veliku podršku dale upravo dve najvoljenije dame

09.11.2014. 16:48h
Dejan, Branka, Jovana Petrović, foto: Aleksandra Dulanović

Rođeni Zlatiborac kom su u krvi zvuci trube Dejan Petrović (29) najsrećniji je kada vreme provodi sa suprugom Brankom (36) i ćerkicom Jovanom (7) s kojima je porodični dom svio u rodnom Užicu na obali Đetinje. Iako važi za jednog od naših najuspešnijih muzičara, nije se odrekao svog porekla i nekih starih navika, pa ukoliko vas put nanese na Kokin brod ili Radojinsko jezero vrlo je verovatno da će te ovog trubača sresti sa pecaroškim štapom u ruci. To što je u poslednjih godinu dana iz korena je promenio neke životne navike rezultiralo je time da izgubi 30 kilograma, a među one na čije odricanje danas ni ne želi da pomisli jeste selidba sa porodicom u Beograd.

– Ne znam ni šta bih rekao tim povodom. Jutros sam sa dečkom koji me vozi kolima krenuo iz Užica, i tokom puta sam sve vreme odgovarao na mejlove, pa nisam ni siguran jesmo li došli Ibarskom magistralom ili preko Topole. Naravno, neminovnost je da ću se jednog dana porodično preseliti u Beograd, a samo je pitanje vremena kada će se to desiti. Pokušavam da što je više moguće odložim taj trenutak, jer je Užice grad koji mnogo volim i u kojem žive moji prijatelji i porodica. Verujem da je manja sredina mnogo bolja za odrastanje moje ćerke Jovane koja je prošlog meseca krenula u školu – priča Dejan, ponosan na vaspitanje koje je poneo iz svoje kuće, a kojim kao roditelj danas rukovodi.

– Način na koji stasava i lekcije koje tokom detinjstva nauči u svojoj porodici, u mnogome definišu čoveka u nekim zrelijim godinama. Prema drugarima sa kojima sam odrastao isto se ophodim kao što sam to činio i u osnovnoj školi. Kako se ponašam u Užicu i u svom selu, tako se ponašam i u Beogradu. Ne dozvoljavam da me neke nove životne okolnosti promene. Lepo je rekao roker Zoran Kostić Cane: Biti isti, biti poseban, biti samo svoj! Iskreno, najviše se i odmorim u prirodi, tako da kada imam vremena idem pecam na Kokinom brodu ili Radojinskom jezeru, a mojim prijateljima koji tamo žive nije važno da li je neko došao s nekim novim audi A8 ili sa starim jugom koralom – govori Petrović, koji je u poslednjih nekoliko meseci drastično smršao i skoro potpuno promenio svoj fizički izgled.

– Ima već deset godina kako želim da svoj fizički izgled dovedem u red. Ko nije imao problem sa kilažom, teško će da shvati o čemu govorim. Gojaznost je ozbiljan porok, baš kao što su i cigarete. Lepo kažu kako je najvažnije da čvrsto donesete odluku i budete istrajni – kaže muzičar i opisuje kako je sve počelo.

– Bio sam kod drugara, inače frizera, i primetio da je smršao. Preporučio mi je dr Tanju Mraović sa VMA, a ja je danas, posle svega što je za mene učinila, ubrajam u listu mojih prijatelja koji su mi pomogli u životu. Novi režim ishrane i životne navike započeo sam u martu i do avgusta izgubio sam trideset kilograma – zadovoljno ističe Dejan i priznaje da mu u početku, kada je doneo tu odluku, nije bilo lako.

– Prvih petnaestak dana bili su mi katastrofalni. Najteže je bilo da usvojim sva pravila i prihvatim ih, a potom i psihički prevaziđem tu prvu, najveću prepreku. Izgovora za neuspeh je mnogo i svi možemo da se izvlačimo na ritam života, posao, putovanja i slične probleme. I sam sam to radio, ali kao što već rekoh, najvažnije je da se suočite sami sa sobom i donesete čvrstu odluku. Ove godine sam se izborio sa kilažom, a tokom naredne nameravam da ostavim cigarete, za šta ću takođe potražiti pomoć stručnih lica i prijatelja – kroz osmeh nastavlja muzičar, čije je zdrave navike posebno pozdravila njegova supruga.

– Branka je sve vreme bila uz mene, a moj napredak u mršavljenju prvenstveno joj je drag zbog mog zdravlja, jer višak kilograma sa sobom nosi i brojne zdravstvene rizike. Nekada se oboje umorimo od posla i svega što sa sobom nosi moja profesija. Ipak, ona je u startu znala čime se bavim, za koga se udaje, kakav je moj horoskop i u šta se zajedno upuštamo. Trudim se da moja bude poslednja u kući, pa bar uvek na kraju nekog dogovora kažem: Važi draga! Branka je ta koja nadomešćuje moja odsustva od kuće kada je reč o našoj naslednici, a ja sam tata koji se trudi da je razmazi. Zbog toga smo Jovana i ja veoma često na meti Brankinih kritika. Jovana je sada prvi razred i velika je, mada deca danas sazrevaju daleko brže nego što je to bio slučaj sa mojom generacijom. Verujem da još nije svesna čime se ja bavim, a trudiću se da tako što duže ostane. Neću dozvoliti da moja profesija na bilo koji način utiče na njeno odrastanje, zbog čega smatram da je za nju trenutno daleko prikladnija manja sredina. Naravno, kao i svaki otac malo strahujem od njenih tinejdžerskih godina koje predstoje. Voleli bismo da imamo još dece, ali postati roditelj nije isto kao i zakazati kafu s nekim. Najbolje stvari uvek se dese same – iskren je Dejan koji se sa svojim orkestrom uveliko priprema za veliki solistički koncert 13. novembra u Sava centru na kom će svojoj publici predstaviti i novi album Truba Libre.

– Novi album je u pravcu pesme Vrtlog, koja je naša lična karta. Tu smo dali sebi potpunu slobodu sviranja i aranžamana kada je reč o duvačkom orkestru. Osam dana nakon zvanične promocije, našoj publici u Sava centru odsviraćemo nove pesme. Prvi deo koncerta biće posvećen našoj autorskoj muzici, a drugi deo obradama pop i rok standarda koje mi volimo da slušamo i sviramo. Bio nam je cilj da promenimo svest ljudi o tome da trubači sviraju samo čočeke sa juga, izvorne pesme i narodna kola. Čini mi se da smo uspeli u time da spojimo opanke i starke. Na naše koncerte dolaze ljubitelji trube, ali i oni koji ne vole klasične trubače – zaključuje Dejan, koji ne može da sakrije ushićenje pred zakazano druženje sa publikom u Beogradu.

Piše: Danilo Mašojević
Preuzeto sa: www.story.rs

YouTube Tabloid – 11.01.2015.