San pomaže u mršavljenju

Povećanje dužine spavanja za jedan sat tokom dijete ima za razultat gubitak 0,7kg masnih naslaga, kazao je dr Žan Filipe Šapu na nedavno održanom Evropskom kongresu o gojaznosti (ECO).

Izvor: Tanjug ponedeljak, 29.04.2013.

Dijeta uz umerenu redukciju kalorijskog unosa od 600 do 700 kilokalorija na dan, ima pozitivne uticaje na gubljenje kilograma, ali taj gubitak može biti bolji ako osoba više spava.

U časopisu „Farmamedika“ dr Tatjana Mraović, specijalista higijene i dijetolog piše da dobar san znači odmor od 7do 8 sati spavanja, a nedovoljnim snom se smatra san koji je kraći od 6 sati dnevno.

Šestogodišnje istraživanje je pokazalo da osobe koje su kratko spavale (manje od 6 sati dnevno), a koje su uspele da sprovedu zdrave navike spavanja tokom šestogodišnjeg praćenja (san od 7 do 8 sati dnevno), nisu imale porast indeksa telesne mase (BMI) ili porast masnog tkiva, identično grupi ispitanika koji spavaju u svom zdravom rasponu sna celog života.

Međutim, u grupi koja je zadržala naviku kratkog spavanja zapažen je porast BMI i masnog tkiva.

„Kratkotrajno spavanje moglo bi da poveća glad i pojača rad hormona koji aktiviraju osećaj gladi što je ‘napad’ na samo sprovođenje uspešne restrikcije“, smatra dr Šapu.

On dodaje da bi manje sati sna značilo više vremena i više mogućnosti da se posegne za jelom.

Šapu smatra da su umor i neispavanost takođe razlog za manju fizičku aktivnost i samim tim i potrošnju energije, odnosno kalorija. Interesantno je i to da je obim struka kod žena koje spavaju pet sati u odnosu na one koje spavaju osam sati veći za šest santimetara.

Naime, žene koje manje spavaju značajnije se goje u predelu struka a, pored ostalih razloga, na to utiče nespavanje koje utiče na povećanje kortizola i hormona rasta, hormona koji stvaraju masne naslage kao zlatnu rezervu u borbi protiv stresa.

Nauka zaključuje da je promenom loših navika kratkotrajnog spavanja u redovan i dobar osmočasovni odmor moguće ograničiti porast težine, taloženje sala, pa ako je osoba na dijeti neizostavno sledi i preporuka da je obavezan miran osmočasovni san.

Istraživači su ukazali da su loše prospavane noći pokazale 20 odsto niže sagorevanje kalorija posle doručka, povećan apetit, a u krvi viši nivo hormona grelina odgovornog za stimulciju apetita, piše u časopisu „Farmamedika“.

Autor: Dr. sc med.Tatjana Mraović. Doktor medicine. Specijalista higijene i medicinske ekologije – dijetolog – nutricionista.

Preuzeto sa :www.b92.net